Студът забавя развитието на пчелните семейства в Добруджа, а по-слабите дори страдат. При добре презимувалите пчелни семейства, при добре обгрижените и с достатъчно храна няма да има проблеми. „Ако пчеларят си е свършил работата, подхранил и подсилил, всичко ще е наред“, обобщи Галин Георгиев, председател на Сдружение „Пчела Добрич 1946“. 

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

В момента пчелите събират прашец и нектар от цъфналите овощни дръвчета. На места вече има рапица, навлизаща в цъфтеж, но студеното време пречи на пчелите. „Ако не се вдигнат температурите на 22-23 градуса няма как да има някакъв медосбор. Дано да се затопли“, надява се стопанинът. 

Предстоят пръскания и третирания на основните полски култури и на овощните градини. Пчеларите от Добруджа са загрижени да няма отравяния на пчелните семейства.

Това бе и основната тема на срещата между браншовици и представители на БАБХ. Как работи системата за оповестяване на третиранията, какви са резултатите и ефективността от нея до момента и какви пестициди да използват земеделските стопани, за да няма пострадали пчелни семейства, бяха част от засегнатите теми на срещата. 

В края на 2021 г. стопаните от Добричка област отчетоха стопански успешен сезон без отровени пчели. Това се случва за първи път през последните няколко години. Пчеларите го отдават на новата електронна система за оповестяване на мероприятията, в която регистрираните земеделски производители посочват дата и час за извършване на растително-защитни мероприятия и съответно информацията стига до собствениците на пчелините. 

Почти всяка година пчеларите посочваха като най-голям проблем измирането на пчелните семейства след третиране на земеделските култури и овощните градини. Често се стигаше до унищожени на 70-100 % от пчелите. "На фона на нарасналите с около 40 % разходи и все по-големия брой на отказалите се пчелари, една добра стопанска година без отравяния, добри количества мед и добри цени, би била от полза за сектора", допълни още Галин Георгиев.