Пчелари излизат на мирен протест днес между 13 и 15 часа пред Земеделското министерство. Поводът за техния протест  са издадените заповеди от БАБХ за използване на два неоникотиноидни пестицида за третиране на семена на царевица и слънчоглед, които влияят  пагубно на пчелите, съобщи организаторът на протеста инж. Михаил Михайлов, председател на сдружение Обединен Български Пчеларски Съюз.
 
По време на мирния си протест пчеларите ще настояват за пълна забрана на употребата на неоникотиноиди, но освен това ще представят още 11 точки със свои искания към МЗХ, а именно: 
[news]

1. Променете Закона за пчеларството, като отмените поправката даваща възможност на група пчелари от развъдните асоциации да третират  пчелни семейства със забранените антибиотици и сулфонамиди.
 
2. Не пипайте Закона за пчеларството, относно  редукцията  на пчелните семейства до 10 броя в един УПИ. Броят на пчелните семейства може да регулира в зависимост от площта на имота, от типа на населеното място и от медоносната база.
 
3. Създайте лаборатория за анализ на загиналите при отравяне пчелни семейства в резултат на растително-защитни мероприятия.
 
4. Създайте механизъм за обезщетение на пострадали пчелари с лабораторно доказан масов мор, вследствие на отравяне или заразно заболяване на пчелните семейства през последните пет години. 
 
5. Забранете напълно използването на пестициди /неоникотиноиди/, поради тяхната силна токсичност спрямо пчелите. 
 
6. Възстановете дейността на пчеларите - проверители, за да се възстанови дейността на държавната профилактична програма. Здравният статус на пчелите е най-важен.  
 
7. Направете така, че всички пчелари  с регистрирани пчелини да могат да участват в европейските програми. Пчелите на всички пчелари еднакво опрашват медоносните култури и са фактор за екологията  и биоразнообразието 
 
8. Поемете още отсега инициативата за Общата Селскостопанска Политика  /ОСП/ 20/27 и включете пчеларството в нея. Пчеларите трябва да бъдат директно субсидирани. На сайта на МЗХ е записано:” ОСП е основана на три фундаментални принципа: свободна търговия в рамките на Общността на база общи цени, преференции за европейското производство на пазарите на Общността, както и обща финансова отговорност. Целта на европейската ОСП е да осигури приемлив стандарт на живот на фермерите, да осигури качествени храни за потребителите на разумни цени, да запази европейското наследство в селските райони и да спомогне за опазването на околната среда. Основните инструменти на ОСП са директните плащания и пазарната подкрепа на земеделските производители (1-ви стълб на ОСП) и политиката на развитие на селските райони (2-ри стълб на ОСП). ” 
 
9. Освободете пчеларите от данъци до края на настоящия програмен период, единствено пчеларите не получават директни плащания.
 
10. Променете член 5 в Закона за пчеларството, като намалите изискванията за представителната организация /съюз/ да има структури във всички области и в половината общини. Създайте законова възможност пчеларите сами да определят организацията, която ще ги представлява.
 
11. Не се опитвайте да толерирате една или друга пчеларска организация като обединителна.
 
12. Създайте Закон за браншовите организации, приемлив за всички пчелари.
 
Протестът Протестът има подкрепата на най-големите браншови организации в пчеларския сектор – Съюза на българските пчелари, Националната асоциация на пчеларите професионалисти, Националната научна асоциация, Обединения пчеларски съюз, Национална браншова асоциация Български пчеларски съюз.