Организациите на пчеларите в Шумен, Силистра, Търговище и Разград ще се включат в национален протест срещу разрешената употреба на два растителни препарата, които, според тях, вредят на пчелите. Протестът е планиран за 25-и март пред земеделското министерство, съобщи радио Шумен.
[news]
Повод за протеста са две заповеди на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, издадени на 29-и януари, които разрешават контролирана употреба на два от забранените с мораториум в целия Европейски съюз неоникотиноиди. Това каза председателят на шуменската организация на пчеларите и координатор за Североизточна България Даниела Челебиева: 
 
Ще бъдат засети семена на слънчоглед и на царевица, предварително обработени с такива неоникотиноиди и това означава, че отново нашите пчели са застрашени от измиране в последствие от употребата на прашец от слънчоглед, а и от царевица, които са обработени. 

Преди седмица пред Фермер.БГ Антон Величков, зам.изпълнителен директор на БАБХ коментира, че "по никакъв начин не застрашаваме пчелите с тази наша дерогация във връзка с регламента за пускане на пазара на продукти за растителна защита. Самият регламент позволява когато има непредвидена опасност да се разрешават за временна ограничена и контролирана употреба определени количества. Непредвидената опасност е по повод сериозно увеличаващите се популации на телени червеи и сив царевичен хуботник. Това са два особено важни неприятеля при царевицата и слънчогледа", заяви Величков и уточни, че разрешението е само за проверени и констатирани засегнати площи и обхваща 250-300 000 дка., като същевременно е за период от 120 дни, считано от края на Януари.