Регионални пчеларски организации в Североизточна България организират на 10 декември Национален протест пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в София.
 
 
Основните искания на стопаните е да бъде изплатена държавна помощ de minimis заради загубите тази година и да се уреди трайно субсидиране в сектора в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. 
 
Решението за обявяне на протест на 10 декември от 13 часа пред МЗХГ в София е взето преди ден по време на пчеларска среща, организирана от Варненската областна пчеларска организация. На нея са присъствали председателят на Обединения български пчеларски съюз (ОБПС) инж. Михаил Михайлов, представители на Съюза на българските пчелари - Шумен, на общинските пчеларски организации в Търговище и Попово, на Областната пчеларска организация в Разград и на Сдружение „Пчелари-Русе“. 
 
„Подписана беше протестна декларация и се взе решение за обявяване на национален пчеларски протест. Основното искане е за незабавно отваряне на „де минимис“, заради ниски изкупни цени и ниски добиви на пчелен мед, вследствие на лоши климатични условия. Освен това миналата година зам. министър на МЗХГ обеща ежегодно отваряне на тази схема“, подчертаха организаторите. 
 
 
Други искания са въвеждането на директни плащания за всяко регистрирано пчелно семейство и криминализиране на отравянията на пчели. 
 
Организациите са взели решение да подкрепят на писмото, което акад. Атанас Атанасов, проф. Георги Цанков и инж. Илия Цонев са изпратили до МЗХГ и Министерството на околната среда и водите, както и до евродепутатите Мария Габриел и Момчил Неков във връзка с новата ОСП след 2020 г. 
 
В него се настоява за заплащане за опрашване на всяко регистрирано пчелно семейство по 60 евро годишно по новата ОСП със средства от ЕС. Внесено е и искане за криминализиране на нелегалния внос и употреба на неразрешени пестициди.
 
„Призоваваме всички пчелари и пчеларски организации в България да се включат в протеста. Ножът е опрял до кокала. Така повече пчеларите не могат да оцеляват, поради невъзможност да се осигуряват и да заработят дори минимална заплата. Време е всеки пчелар с регистриран пчелин, член на пчеларско дружество да получи достойно възнаграждение за обществено значимия труд, който полага“, обяви в свое обръщение Обединеният български пчеларски съюз. 
 
Организацията призовава пчеларите да си извоюват равнопоставеност с останалите земеделски стопани и със своите колеги от ЕС, САЩ и други страни, в които се заплаща за опрашителна дейност.