Съюзът на българските пчелари (СБП) организира кръгла маса, на която представители на браншови пчеларски организации се събраха да дискутират актуалните проблеми в сектора, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

Беше приета декларация, с която пчеларите настояват да бъдат преразгледани решенията за разпределение на средствата по Националната програма по пчеларство (НПП) за 2015 г. и то в частта за практическото приложение за научните постижения.

 

„Отпуснатите средства ще подпомогнат широкото използване на съвременните молекулярни методи, даващи възможност за ранно диагностициране и оттам вземане на съответни адекватни мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяванията по пчелите“, записаха пчеларите в декларацията.

 

Причината браншът да настоява за преразпределение на средствата по НПП за 2015 г. е фактът, че през последните години се забелязва трайна тенденция към увеличаване на смъртността на пчелните семейства в страната.

 

„За съжаление, през тази година, а и за следващата, не се предвиждат никакви средства за проучване и контрол на заболяванията по пчелите“, заяви инж. Михаил Михайлов, председател на СБП.

 

Декларацията, заедно с подписка от пчелари, ще бъде официално внесена в Министерството на земеделието и храните. Участниците в кръглата маса настояват неизпълнените през тази година средства от 500 хиляди лева да бъдат заложени в НПП за 2015 г.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!