Пчелари от цялата страна са алармирали ръководството на Съюза на българските пчелари (СБП) за отказ на ветеринарни лекари да извършват профилактични прегледи на пчелините, заради липса на заповед от БАБХ, съобщи за Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на СБП.

 

[news]

 

„След разговори с МЗХ и БАБХ научихме, че проблемът е намерил решение и заповед за извършване на пролетни профилактични прегледи на пчелините вече има. Така прегледите вече могат да бъдат извършени, респективно да бъдат заверени ветеринарно-медицинските дневници на пчеларите, без които те не могат да кандидатстват по схема De minimis”, обясни Михайлов.

 

Той допълни, че в заповедта на БАБХ, издадена на 9 май, е записано, че в регионите, в които частнопрактикуващите ветеринарни лекари не искат да извършват прегледи заради липса на договори с БАБХ, прегледите трябва да бъдат извършвани от официалните ветеринарни лекари по места.

 

„Буквално още от 10 май заинтересованите пчелари – земеделски производители могат да се обърнат към официалните ветеринарни лекари, които да извършат прегледите и да заверят ветеринарно-медицинските дневници. Това е необходимо да стане бързо, тъй като приемът на заявления за подпомагане по схема De minimis започва от 12 май“, каза още Михайлов.

 

Според него, кратките срокове не предполагат качествено извършване на профилактичните прегледи. Михайлов припомни, че пролетните прегледи на пчелините се извършват в рамките на 45 дни от 1 април до 15 май.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!