За четвъртък Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) е запланувала информационни срещи с пчелари на две места в страната – в Русе и Елин Пелин.

4,5 млн. лева пътуват по сметките на пчелари

В крайдунавския град семинарът се провежда съвместно с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Мястото е сградата на Областна администрация – Русе, а практическата част ще протече в пчелина на Самуил Пачеджиев.

Експерти и стопани ще разискват каква е ситуацията на пчеларството днес и какви са заплахите за медоносните пчели в световен мащаб. Ще бъде изнесена и статистика за загубите на пчелните семейства за периода 2017–2019 г. и къде се крият причините за тях.

Пчеларите ще имат възможност и да се запознаят с мерките за подпомагане по Програмата за развитие на селското стопанство (ПРСР), от които могат да се възползват.

Според програмата теоретичната част е запланувана за 12:30 часа, а демонстрацията в пчелина – за 17:00 часа.

НССЗ: „Участието и в двете срещи е безплатно и не изисква предварителна регистрация.“

В същото време пчеларите от Софийска област могат да се включат в информационен семинар в сградата на Общинска служба „Земеделие“ в град Елин Пелин. 

На срещата ще се обсъждат основните дейности по подготовката на пчелина за зазимяване. Тук като съорганизатор се включва Институтът по животновъдни науки в Костинброд към Селскостопанска академия.

Тема на разговор ще бъдат есенният преглед и подготовката на пчелина за зимата и новите технологии за отглеждане на пчелните семейства. Отново ще се представят начините за еврофинансиране по ПРСР.

Програмата започва в ранния следобед – от 14:00 часа, и ще продължи 4 часа.