Пчелари и земеделци в средногорската община Панагюрище работят в унисон и разбирателство. Членовете на пчеларското сдружение пък съграждат параклис, посветен на светците покровители на пчеларите и въвличат децата в света на пчелите. 

Стопаните кандидатстват по помоща за унищожени животни и пчелни семейства

Тази приказна картина описва пред Агри.БГ 80-годишният Стоимен Чуклев, председател на Общинско пчеларско сдружение „Акация” – Панагюрище, в което членуват около 70 души. Намираме го ентусиазиран и на път към местността „Свети Харалампий” край града, за да организира довършителните дейности по храма, който местните пчелари всеотдайно строят от 2008 година.

„Почти сме готови, останаха ни само някои дребни неща в зоната около параклиса. Доколкото знам в България няма друг такъв, кръстен на Свети Харалампий и на Свети Прокопий. На тази местност някога е имало селище, останал е кръст, до него изградихме храма.

Самата местност се нарича "Св. Харалампий", но решихме да посветим параклиса и на Св. Прокопий, за да можем да почитаме и двамата покровители на пчеларите на празниците им, като се събираме тук. Посветихме се на идеята и се постарахме максимално дори имаме магерница до храма, разказва Чуклев.

Денят на пчеларите се чества да пъти в годината. Зимният празник е на 10 февруари - свещеномъченик Харалампий Магнезийски, а на 8 юли е летният, свързан с почитта към Св. Прокопий, наричан още Прокопий Пчелар. Освен храм на покровителите на меда панагюрските пчелари създават и тематичен конкурс за деца, съвместно с Център за подкрепа за личностното развитие (ЦПЛР) - Панагюрище, като така обвързват младите хора с ценния труд на опрашителите. 

„През последните две години нашият конкурс „Течно злато” премина в онлайн формат заради коронавируса, което пък даде повод в него да участват деца от цяла България не само от областта, включително и от чужбина. Радваме се на интерес от страна на учениците. Тази година имахме над 300 участници, а в наградите на победителите, разбира се, имаше и мед на пчелари от нашето сдружение”, споделя председателят.

Панагюрското пчеларско дружество може да се похвали и с интерес от страна на младите хора да се потопят в света на пчелите. „Приемаме редовно младежи с различни професии, решили да се занимават и с пчеларство”, подчертава Чуклев. Освен това стопаните на кошери в общината нямат такива грижи, свързани с препаратите за растителна защита, каквито тормозят техни колеги в равнинните части на страната.

При нас този проблем не съществува, земеделците се отнасят отговорно и имаме добра комуникация. Отговорникът по екологията в Общинския съвет продължава да ни информира, когато има пръскания, защото не всички работят с новата платформа за известия”, заявява пчеларят.

Пашата на пчелите в Панагюрско започва по-късно, защото е по-прохладно и е много разнообразна. Медът в района е най-вече букет, „богата китка”, както го определят производителите. Стопаните вече се подготвят за новия сезон с добри очаквания. Повечето членове на сдружението са с под 100 кошера и извършват предимно директни продажби, като си имат редовни клиенти.  

Политическите теми, касаещи сектора, някак естествено отпаднаха от разговора със Стоимен – повечето пчелари в района не разчитат на субсидии и кризисни помощи, а и не са с големи стопанства. В същото време обаче цари някакво доволство в сплотената общност, което е заразно и полезно, подобно на меда.

Чуклев, който 20 години председателства местното сдружение, а повече от 30 години е пчелар, убедено подчертава обаче, че държавата трябва да се грижи повече за стожерите на полезните опрашители. На финал представителят на сектора споделя, че също ще намали кошерите в пчелина си, но не заради проблеми.  

Моите пчелни семейства вече са 30 и ще продължавам да ги намалявам понеже да ви се похваля - прехвърлих  80 години и малко редуцирам ангажиментите (смее се), но духът остава младежки. Аз не съм потомствен пчелар, но винаги съм бил привлечен от това и докато мога ще си върша работата от сърце, казва още Стоимен Чуклев.