Навлизането на ГМО на българския пазар, при това законно, ще доведе до загуба на пазари за българското екологично производство и за българското пчеларство. Това грубо вмешателство в традиционното българско производство ще доведе до сигурна загуба на пазари на пчелната продукция, заяви за Фермер.БГ Пламен Иванов, председател на Националния браншови пчеларски съюз.

Токсинът от опасната царевица MON 810,  която всъщност ще засегнат промените в закона за ГМО, действа като дезориентир при пчелите, нарушава и усещанията им за аромат. А всички сме наясно, че ако пчелата не се прибере в кошера, пчеларството просто загива. Има и редица други отрицателни влияния на ГМО върху пчеларството, обясни инж. Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство. Започнат ли да се развиват у нас генно-модифицирани организми, това ще бъде началото на края на пчеларството, каза още инж. Цонев.

По време на протеста срещу приемането на промените в закона, пчелари също изразиха опасенията си относно последиците от ГМО. Те връчиха на управляващите отворено писмо – възражение срещу допускането на генно-модифицираните организми на територията на страната.

 



© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!