Днес стартира шестото издание на специализираното изложение „Пчеломания" в Добрич, организирано от „Добрички панаир”АД. 35 фирми са заявили участие в изложението. За първи път в изложението ще участва турската фирма от бранша „Yildirm Plastik”. Тя ще представи революционния в пчеларството термокошер. Това е ергономично дълбоко дъно за дървените кошери, което осигурява постоянно въздушно течение. Продуктът е отличен с награди от Световната пчеларска организация. Изложението е съпроводено със съпътстваща програма, на която пчеларите дискутират проблемите на бранша, срещат се с представители на Министерството на земеделието и горите, фондове и организации.

Във връзка с изложението и с възможността за финансиране на сектор „Пчеларство”Фермер.БГ разговаря с Йордан Губерков, пчелар от Великотърновска област, който в момента кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, за да развие пчелното си стопанство.

Губерков отглежда пчели в село Стефан Стамболово, община Полски Тръмбеш и през декември подава проект по мярката Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране от ПРСР 2007 – 2013 г. Финансовата помощ по тази наредба се предоставя на полупазарни стопанства, за да преодолеят трудностите по посрещане на разходите, свързани с преструктурирането на тяхната земеделска дейност. Финансовата помощ, която пчеларят ще получи при спечелването на проекта е в размер на левовата равностойност на 1 500 евро годишно за период от 5 години.

Губерков подава проекта на 17 декември миналата година. До момента обаче той не е получил никаква информация дали е разгледан, дали е одобрен или отхвърлен.

Иначе разходите, които е направил преди подаването на проекта са му излезли около 1000 лева, а докато събере всички необходими документи, Губерков е обикалял от институция на институция по два-три пъти. „Много е бумащината, много голяма е бюрокрацията, категоричен е пчеларят, който не крие, че на моменти е искал да зареже това „ходене по мъките”.

В бизнес-плана на пчеларя, който е разработен от Областната служба за съвети в земеделието във Велико Търново, са посочени всички изисквания, които пчеларят трябва да спазва, за да получава финансиране за 5 години. При положение, че проектът му бъде ободрен от РА, Губерков трябва през всяка година да отглежда на земята си различен вид култура – слънчоглед, ечемик... Успоредно с това има и изискване за броя на кошерите - в момента Губерков кандидатства за 35 кошера, които след първата година трябва да са станали 60, на втората – 85 и така през петата година кошерите му трябва да са дотигнали 150.

На въпрос възможно ли е един пчелар да разчита на пчеларството като бизнес и печалба, Губерков заяви, че това е изключително трудно, дори неосъществимо, тъй като разходите по стопанството са големи, а производителите продават меда на изключително ниска цена.
В момента килограм мед се купува по 3,50 лв. от прекупвачите. А те от своя страна продават меда по 7-8 лева за кг.

И все пак пчеларят Йордан Губерков е оптимист. Той се надява, че скоро ще му се обадят от РА, че проектът му е одобрен.

Имайки предвид обаче тромавите процедури в администрацията на агросектора ни, само можем да гадаем дали ще му се обадят в близкото или по-скоро в необозримото бъдеще...