Пчеларите да бъдат включени в схемата за подпомагане на малките земеделски производители, дефинирана в гласуваната нова Обща селскостопанска политика за периода 2014-2020г. Това обдъдиха пчелари и евродепутатът Мария Габриел в рамките на Международния фестивал на меда в Несебър. Схемата е доброволна за страните-членки, предвижда годишно плащане в размер между 500 и 1250 евро и включването на пчеларите в нея би спомогнало да подпомогнат производството си,  да подменят пчелните си кошери, да популяризират по-добре качествата на българския мед и да бъдат по-конкурентоспособни, посочи българския евродепутат.  

В своето изложение евродепутатът Мария Габриел наблегна на проблемите пред пчеларския сектор, начините за подкрепа на българското пчеларство, действията в полза на пчеларството на европейско ниво, работата в Европейския парламент по директивата за меда и не на последно място, какво още е нужно да се направи в краткосрочен и дългосрочен план.

Тя открои необходимостта от изработването на мерки за по-добро популяризиране на българския мед и пчелни продукти, които са уникални и превъзхождат европейските и световни стандарти по качествените си показатели. Във връзка с директивата за меда, евродепутатът информира, че в момента на дневен ред в ЕП е нейното изменение, предложено от ЕК. Основният дебат се води около дефинирането на полена – като съставна част от меда или като външна съставка.

Мария Габриел заяви, че инициативи като фестивала в Несебър, помагат постоянно да се напомня за силата на меда и за богатството, което България притежава като страната с най-голямото видово разнообразие и качество на меда и пчелните продукти. „Пчеларите сте тези, с които крачка след крачка продължаваме да вървим по стръмния път към търсенето на всеобхватни решения за съживяване на сектора и зачитане на вашия достоен, неуморен труд. Успяхме да привлечем вниманието на европейските институции, постоянно алармирайки за опасностите пред пчеларския сектор. Така извоювахме двугодишна забрана за използването на три неоникотиноидни пестициди, която ще влезе в сила на 1 декември. Днешният фестивал е още един пример за силата и ефекта на обединените усилия. Давайки възможност за пряк контакт на производители и потребители, за обмяна на опит и добри практики, той допринася за популяризиране качествата и ползата от консумацията на българския мед.”, заяви Мария Габриел.

На финала на дискусията Мария Габриел отправи апел към пчеларите винаги да бъдат единни в действията си, за да се възроди сектора и да се обърне негативната тенденция. Друга препоръка е да се приобщят по-голям брой млади хора, които да наследят и съхранят многовековната българска пчеларска традиция.

Евродепутатът посети и уникалния музей на меда на бай Киро /както всички наричат Кирил Киров/, който е единственият подобен на Балканите. Под името „Пчеларството от древността до днес”, музеят е жив разказ за историята на пчеларството, технологията при отглеждането на пчели и правенето на мед и пчелни продукти.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!