Местното сдружение на пчеларите от Смолян настоява да има по-строг контрол на нерегистрираните пчелини. Идеята е да се ограничи рискът от пренасяне на болести и зарази от тях, съобщава БТА.

Какво се случва с „чумата“ по пчелите - американския гнилец?

Тяхното недоволство е породено от случая на американски гнилец, който беше открит в пчелин в Смолян през лятото. Тогава местни пчелари подадоха сигнал за два нерегламентирани пчелина, докарани от други райони. След проверка на място ветеринарните власти откриха само единия пчелин. Той се оказа заразен и бе незабавно изгорен. 

От Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян заявиха, че не са открили втори пчелин. По информация на пчеларското сдружение обаче той е бил изнесен незабавно от собственика извън града. Лошото е, че няма как да се знае къде другаде са пренесени кошери с американски гнилец.

Според регистрирани пчелари от района ще стане ясно дали заразата е разпространена и върху други пчели едва през следващия медоносен сезон. Те за пореден път са обезпокоени от случаите на нерегламентирани пчелини, за които липсва контрол за подобни зарази и заболявания. 

Друг проблем, с който трябва да се справят производителите на мед в Родопите, са нападенията от мечки върху кошери. Иначе по отношение на реколтата те са доволни, тъй като определят добивите от над 15 кг като задоволителна реколта за планинския регион.