Арендаторите не спазват Наредба № 15 за опазване на пчелните семейства при провеждането на растителнозащитни мероприятия, алармират за пореден път пчелари.
 
[news]
Пчеларят от Варна Янко Янков посочи, че тази наредба е съгласувана със Закона за растителна защита – те се допълват взаимно. За нас 15-та наредба, която е поднормативен акт, е по-лесна за разбиране. Не мога да разбера обаче защо арендаторите не са запознати с нея. 
 
Според Наредбата в рамките на пет работни дни арендаторът трябва да подаде искане за предупреждение на пчеларите, за да се затворят пчелите и да са приети съответните предохранителни мерки. Чак след това могат да се извършат растително-защитни мероприятия.
 
Според пчеларя обаче арендаторите не спазват това условие и пчеларите са внесли за пореден път предложение  да се спират субсидиите на земеделци, които пръскат извън правилата. 
 
„Така както на арендаторите се отнемат субсидии за палене на стърнища, което е абсолютно забранено, така да се забрани и тровенето на полезни животни, от които зависи природата”, каза Янко Янков. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!