Въпреки циганското лято, което радва очите на хората в Северозапада, пчелите вече се прибират в кошерите и повечето стопани се заеха със зазимяването на кошерите.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

„Това, което правим обаче трябва да е в помощ на пчелите и то по начин, който да им осигури нормални условия, а не така, както ни хрумне. Като млад пчелар си мислех, че всичко трябва да е под конец и така бях почистил първия си кошер, та бях готов да уморя горките гадинки. За да почистя добре, съм остъргал целия прополис, а се оказа, че те го поставят, за да запушат всички пукнатини. Добре, че това го забеляза мой колега, който отдавна се занимаваше с кошери. Иначе да съм ги уморил от студ с моето новобранско старание”, откровено обяснява с усмивка Пламен Иванов, който вече има над 100 кошера.

В този сезон в традиционно по-хладния Северозапад животът на пчелното семейство затихва. След средата на октомври повечето майки спират да снасят. Работничките пренасят меда от крайните пити към средата на гнездото, където ще е нужен за иззимуването на рояка.

„Пчелите имат свой много организиран живот, както всички пчелари знаем. Това, че тези дни слънцето грее и тук-там цъфтят някои последни медоносни растения въобще не значи, че кошерът не е започнал организацията си за зимата. Дори и да се вижда някоя и друга пчела във въздуха или на прелката, това не значи, че те събират мед. Отпред са стражите, а в полет може да е някоя млада пчела. Затова е време стопанинът да помогне”, разказва Пламен.

Това е периодът, в който трябва да се направи обстоен преглед за броя и състоянието на питите в кошера и меда, който ще изхранва семейството през зимата, има ли майка, има ли достъп на въздух към вътрешността на кошера. Важно е да се вземат мерки за ограничаване достъпа на гризачи, защото точно в този сезон мишките влизат, за да търсят зимен подслон, а те са сред основните врагове на пчелните семейства през зимата.