Тази година цената на дребно на меда трябва да е поне 12 лв./кг, за да бъде справедлива за производителите, коментира Даниела Челебиева, дългогодишен пчелар от Шуменско, за националното радио.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

По нейни спомени през 2003-2004 г. пчелният мед се е изкупувал на цена на едро от 3 лв./кг, а на дребно – по 4 лв./кг, при положение че тогава минималната работна заплата е била 120 лв. Миналата година медът вървеше на цена на едро от 6 лв./кг, докато минималната работна заплата вече бе над 600 лв. Лично тя го е предлагала по 7 лв./кг на тенекия и 9 лв./кг в буркан.

На въпроса как потребителят да си гарантира чист мед, Челебиева съветва да се избира пчелар така, както се избира личен лекар: „Сприятелете се с пчелари и си изберете човек, при когото може да отидете, да наблюдавате процеса на отглеждане и на добиване на пчелния мед.“

Да се купува директно от производителите, призовава и пчеларят Борис Христев. Той лично очаква добра реколта от своите няколко пчелина в Първомайско и Хасковско.

„Годината е благополучна в нашия регион заради добрите климатични условия – кратки и чести превалявания, които осигуряват достатъчно влага. А това води до по-голямо количество нектар, който растенията отделят“, споделя той пред Haskovo.net.

Пчеларят очаква около 40 кг от кошер. Ранният, майски мед тази година върви на по-висока цена – около 12-15 лв./кг. Възможно е още леко поскъпване на меда от слънчогледовата паша, смята стопанинът, който е част от Управителния съвет на Сдружение „Пчела-Източни Родопи“.

Относно случаите на подмор пчеларите в Хасковско не са подминати. По принцип нормалната смъртност в един пчелин е до 10 %, казва Борис, но тази година е имало пчелини, в които стопани с по 100-120 кошера са останали с 20.

Разбира се, причините за високата смъртност са комплексни, но като основна той посочва нерегламентирането пръскане с пестициди и прави следното сравнение. В единия му пчелин в Първомайско, който е в по-дива среда, отчита подмор в 3 от 25 кошера. В другия пчелин, който се намира в близост до технически култури, в 17 от 20 кошера няма живот.

Друг проблем за пчеларите е конкуренцията от евтини пчелни продукти по магазините със съмнително качество. Борис дава следния пример с обява, на която е попаднал наскоро: „Продавам глюкоза за мед – 2,50 лв./л“.