Светослав Софрониев е трето поколение пчелар от Монтана. Започва през далечната 2008 г., а сега неговото стопанство наброява 560 броя пчелни семейства. Той участва в Третия национален форум на младите фермери, чийто медиен партньор и част от журито бе Агри.БГ.

Кризата с торовете 

“Завършването ми на средното образование съвпадна със стартирането ми по мярка 112 “Млад фермер”. Кандидатствах с направление пчеларство. Бях одобрен, същевременно реших да продължа образованието си със земеделска насоченост - зооинженер. Специализирах пчеларство, тъй като отрасълът е труден и динамичен. Реших да бъда иновативен като приложих на практика наученото, съчетавайки знания и опит в хибридна система за отглеждане на пчелните семейства. С нея получавам добиви над средните за страната”, обясни Софрониев.

По думите му това е нова, хибридна технология, която фермерът сам разработва. Тя включва особена конфигурация на пчелните семейства, която се разминава с общоприетите стандарти. Използва се комбинация от двете основни системи Дадан Блат и Лангстрот Рут.

“Пчелите ме научиха на постоянство и дисциплина. За в бъдеще смятам да имам устойчиво развитие с правилната реализация на произвежданата продукция. Практикувам и подвижно пчеларство, като имам регистрирана собствена марка на пазара”, каза още той.

Стопанството на фермерът е с изцяло затворен цикъл на производство.

“Това е от производството на пчелните семейства и майки, сандъци до производство на пчелен мед и продукти със собствена марка. Предстои ми и регистрация по Наредба 26”, заключи Светослав Софрониев.