По-малки количества мед са произведени през това лято в Добричка област. Причината е в по-малкия брой пчелни семейства, заяви Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“. Още през пролеттта стопаните алармираха за празни кошери, като посочиха, че пчелите или са изчезнали, или са измрели. Тогава стопаните констатираха от 50 % до 80 % поражения по пчелините. 

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

„Добивите от едно пчелно семейство са нормални през тази година, макар че пропуснахме някои от пашите. Като цяло обаче медът ще бъде по-малко в региона заради намаления брой пчелни семейства“, уточнява пчеларят. 

В момента медосборът приключва, тъй като слънчогледът вече прецъфтява.

В Добруджа е добит мед от липа, лавандула, слънчоглед и малко рапица. Заради студовете през пролетта и ранното лято е изпусната пашата от първата маслодайна култура и от акацията. По-слабите пчелни семейства също не успяха да съберат прашец.

През последните години все по-рядко пчелите успяват да "хванат" пашата от ароматната акация. Причините са или в засушаването, или в студеното и дъждовно време през пролетта, което пречи на опрашването и медосбора. 

Изкупните цени на меда реагираха на по-малкото количество произведен мед и в момента килограм се изкупува на 5 лв. и над 5 лв. „Първите продажби ще бъдат в края на август – началото на септември, тъй като тогава се очаква да излязат първите взети проби от новата продукция“, допълни Георгиев. „От 2 месеца е по-скъп и медът на дребно. В зависимост от вида се продава до 12-14, дори 15 лв.“. Прогнозите на пчеларя са за още увеличение на изкупната цена на пчелния продукт.  

„Тепърва предстои да подготвим пчелите за зимата и да третираме срещу акари“, обобщи още Галин Георгиев.