Високата смъртност за пчелите е проблем за стопаните от региона на Ямбол. „Много са сигналите от колеги. Никой не може да каже защо има смъртност, търсят се причините“, сподели за Агри.БГ Здравко Аврамов, пчелар от село Робово, община Тунджа.

 Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Той се е насочил към пчеларството преди почти 10 години. „Върнах се в Робово да си гледам пчелите. Вече имам 110 пчелни семейства с тенденция да ги увелича“, разказва Здравко. Той разказва, че селото е малко, с едва 30-ина жители. Добива мед от кориандър, драка, липа, ливада, слънчоглед. Предполага, че именно отдалечеността на населеното място от сериозни промишлени центрове, пътни артерии и най-вече чистотата на природата са факторите, запазили пчелите му здрави през зимния период.

Здравко Аврамов споделя, че в пчелина му няма висока смъртност за разлика от масовите сигнали не само в Ямболско, но и в страната. „При прегледа, който направих за третиране и подхранване, установих че пчелите са добре, макар че зимата не беше благоприятна. Надявам се на добър сезон“, не крие надеждите си пчеларят. 

По-голям проблем според него продължава да бъде изкупната цена на меда. „С масовия внос от Украйна цените много паднаха и в даден момент дори спряха да изкупуват мед. Сега пак се търси, но на много ниски цени. Затова залагам на изложения и пряк контакт с потребителите. Това ни спасява“, споделя още Здравко Аврамов и допълва:

„Когато дадем качествен продукт на търговците, ние не знаме къде отива. В същото време когато се срещаме с потребителите, ние си представяме продуктите, показваме, дегустираме. Чрез МИГ „Тунджа“ започнахме да ходим по изложения. Канят ме на местни изложения ежемесечно – Чрез фондация „Ямбол – вкус и традиции“ ежемесечно участваме на местни изложения. Това е решението за нас“.

Изкупните цени на меда на едро са паднали до 5 и под 5 лв./кг. На фона на масовото поскъпване на всичко и най-вече на себестойността на пчелния мед ниските цени обричат пчеларите на фалити. "Транзитните коридори за внос от Украйна напълниха всички търговски складове в България с мед и тотално сринаха пазара на българския мед. Тук трябва категорично да се намеси държавата“, смята Аврамов.