Годината се оказва добра за пчеларя Димитър Димитров от варненското село Засмяно, който се грижи за 250 кошера. Средно на кошер той вади по 50 кг, но тъй като изкупните цени продължават да са ниски, производителят реализира продукцията си в собствен магазин.

Изкупни цени на млякото

По негова информация фирмите изкупуват мед букет за 5,20-5,30 лв./кг, а другите видове мед са с 50-60 стотинки по-скъпи. Лично той продава буркан с мед букет за 10 лв./кг, а с два лева повече – акациев, липов и лавандулов.

Димитров отново повдига въпроса за вносния мед от Украйна и Китай, който се смесва с български. Това се прави от години, основно от преработватели. Друг голям проблем са натравянията на пчелите заради пръскания с препарати за растителна защита. 

„Навлизането на болести, като нозематоза и вароатоза, също са сериозен бич за пчеларството. С риск някои колеги да ме понамразят мога да кажа, че малко и ние, пчеларите, си имаме вина за тази работа“, казва Димитров за БНР.

Той е категоричен, че единственият изход е пчеларският сектор да се обедини – да се направи един съюз за цялата страна, който да излезе и да защити всички интереси на пчеларите. 

„В момента има над 17 организации и в крайна сметка нищо не се получава, защото всеки участва в някаква програма и гледа да не го закачат“, обобщава случващото се Димитров. 

Не на последно място, той не е съгласен регистриран земеделски производител, който се издържа с пчеларство, да се равнява на друг, който го практикува като хоби и иска същите облаги. Не са малко и хората, които подценяват труда на пчеларите и неглижират на ролята на пчелите.