Демонстрационен кошер за ученици, изучаващи пчеларство подготвя вече няколко месеца за старта на новия пчеларски сезон врачанинът Мирослав Комитски. Идеята е децата да могат да се обучат практически на това, което учат в часовете. Кошерът обаче може да послужи и на начинаещи пчелари, категоричен е Комитски. 

Какво се случи в пчеларския сектор в Добруджа?

 

„Желанието ми да въвлечем хора, които да искат да станат пчелари и да практикуват този занаят – това е водещото, което ме накара да се заема с това“, разказва пчеларят пред Агри.БГ.

 

По този начин Мирослав Комитски смята, че демонстрационният кошер може да покаже подробности за устройството и за живота на пчелите в него. Освен това обаче може и да убеди всеки заинтересован какви са ползите от отглеждането на пчелите и колко полезна е консумацията на натурален пчелен мед.

 

„Най-важното беше да привлечем вниманието на подрастващите към значението на пчелите в природата и колко важно е опазването им“, обяснява запаленият Комитски.

 

 

Според него това нагледно пособие е много полезно и изглежда любопитно дори за тези, които не са изкушени от пчеларството и разпалено разказва точно какво представлява.

 

„Стъкленият демонстрационен кошер е изработен така, че може да се проследи живота на пчелите в пчелното семейство. Страничните стени са от стъкло и с просто око се виждат действията на пчелите. Може дори да се забележи пчелата-майка. Идеята е при проявен интерес от страна на училища и любознателни хора, да може да се презентира и нагледно да се покаже на децата, а защо не и на по-възрастните хора, живота на пчелното семейство в определен час от деня. По този начин се надявам да популяризирам ползите от пчелите, здравословното хранене с натурален пчелен мед и въобще продуктите от работата на пчелния кошер – пчелен прашец, прополис, восък, натурален мед и др“, разказва с охота запаленият пчелар.

 

Той е потомствен пчелар и сам се запалил по отглеждането на кошери от дядо си, а сега иска да покаже и на сина си това уникално занимание.

 

Към момента кошерът е празен, но в началото на новия сезон той ще бъде населен, за да може да покаже животът на всеки, който иска да се занимава с пчеларство. Пък и да даде възможност на всеки любознателен човек да се полюбува на интересния живот на едно пчелно семейство.

 

Материал на Десислава Пепова, кореспондент на Агри.БГ