Новият текст на Закона за пчеларството, който беше приет на първо четене в Народното събрание според заети в бранша, не решава проблемите на българските производители на мед.

Пчелари, чакат ви законодателни промени

"Много се надявах в нормативния документ да залегнат правила, които по някакъв начин да регулират пазара. Всички сме свидетели, че вносът от чужбина буквално убива пазара за меда, който произвеждаме ние", коментира пчеларя Миладин Маринов.

Според него, че вече няма да се налага регистрация на пчелин в кметството наистина облекчава процедурите, но това далеч не е достатъчно, смята стопанинът. Маринов счита, че решението на законодателя да задължи пчеларите да оградят пчелините и фактът, че вече има легална дефиниция за временните пчелини е правилна стъпка, но тя е недостатъчна.

"И без това продаваме продукцията си трудно заради меда от Китай и Украйна. Ето в това отношение трябваше да бъде направена някаква промяна, за да се почувства по-защитен българския производител", обяснява още Миладин.

Той отбелязва, че е необходимо да се обърне внимание, както на вноса, така и на износа на мед и пчелни продукти, защото точно в този аспект стопаните имат най-сериозни проблеми.