Заради лошото време пчелите са в застой. Семействата вместо да се развиват, в момента буквално бездействат, споделя пчеларят Пламен Коюмджиев от кърджалийското село Тихомир за БНР.

Пчели изчезват в цялата страна 

Според него вероятно майките са ограничили яйценосенето.

„Това ще доведе до намаляване на пилото, което ще рефлектира върху пчелните семейства и трудно ще ги подготвим за главната паша“, обяснява той.

В момента в планинския район цъфтят само дренки, леска, елша, минзухарчета, джанка. Заради валежите и ниските температури обаче от десетина дена пчелите седят в кошерите и не летят.

„Продължавам да ги подхранвам. Онзи ден въпреки снега ми се наложи да отворя някои семейства и да им сложа по един килограм храна, иначе има опасност да умрат от глад“, страхува се пчеларят.

Този сценарий с климатичните аномалии обаче му е до болка познат. Изместването на зимата е факт вече няколко години. 

„До Нова година е топло, пчелите летят, изтощават се и по-бързо умират. Вместо лошото време да беше през ноември и декември, когато няма пило и летеж, те тогава бяха навън. Дори януари беше меко. А сега, когато трябва да летят, те стоят в кошерите“, тъжно констатира Коюмджиев. 

По думите му ако в момента няма пило, няма проблем. Но ако има, дори и малко, пчелите го топлят и рискуват живота си.

„При по-слабите семейства има голяма вероятност да загинат, защото кълбото се съсредоточава върху пилото и го топлят. Дори да има храна в кошера, те не могат да я достигнат и умират от глад. Инстинктът за възпроизвеждане е по-силен при тях. Топлят пилото, без да се замислят, че по този начин семейството загива“, обяснява производителят на мед.