“Цената на меда в момента е ниска, но тя ще се задържи така още 2-3 години. Не бива да се заблуждаваме и да чакаме висока цена, особено ако приемат Украйна в Европейския съюз”, коментира за Агри.БГ Емил Пътов, пчелар на Плевенска област за 2023 г. Той, заедно със семейството си, отглежда 350 кошера, разделени в няколко пчелина в Плевенско и в Троянския балкан.

“Цената на меда е такава, че ни принуди да си хванем бурканите и да тръгнем по пазарите. И досега се е говорело за директните продажби и ние сме работели в тази посока, но тази година “ножът опря до кокала” и излязохме на фермерски пазари, на събори, на събития. Но медът не е сирене, не е бързооборотен. Един буркан мед може да се яде 2 седмици”, сподели съпругата му - Богомила Пътова. 

От две години пчеларите изпитват на практика ефекта от освободения внос на мед от Украйна. 

“Преработвателите изобщо спряха да изкупуват мед. През миналата година пчеларите имаха от 2 години събран нереализиран мед. Ние се спасявахме чрез платформата за осиновяване на кошери Истински мед и наши пазари, които сме си направили - магазинчета, пазарчета и приятели”, допълни Емил Пътов. 


Сред основните проблеми пред пчеларите през последните години е и постоянно променящият се климат, който подлага на изпитание и пчелните семейства. Затоплянето, засушаването, зимата, която е без сняг, карат кошерите да бъдат будни постоянно, изтощавайки насекомите още преди активния сезон да е започнал, споделят пчеларите. 

“Трябва да търсим и да се интересуваме постоянно от новите неща, да се съобразяваме с климата. Нашите пчели от преди 10-20 години са свикнали през зимата да е студено, да се топлят и да се хранят, а сега през зимата те почти не изпадат в покой и в летаргия. Когато пролетта трябва да тръгне развитието им, те са изтощени и много семейства измират”, коментира пчеларят.

По думите на Емил Пътов пръскането на земеделските площи също е проблем. За да се докаже обаче отравяне, стопаните на кошерите трябва да направят много разходи, които често не са по силите им. 

“Ако земеделските стопани започнат да ръсят в малките часове - вечер или преди сутринта, няма да има толкова засегнати кошери. Но е скъпо и не е удобно за тях. Ако 50% от стопаните спазват това правило, ще сме доволни”, смята пчеларят. 

През последната топла зима пчелите продължиха да излизат извън кошерите. По този начин се размножава и най-големият проблем на пчеларите - акарът. 

“Когато няма пило, акарът се изчиства до почти 90% и след това през пролетта му трябва време, докато се развие, а ние точно тогава третираме за акар и нещата се получават.”, споделя Емил Пътов. С топлото време обаче и липсата на покой вредителите трудно се прогонват от пчелните семейства. 
Липсата на дива растителност и увеличаващия се дял на обработваемата земя пък намалява шансовете пчелите сами да се избавят от различни вредители, които населват кошерите. 

Фалшивият мед също подбива работата на добрите стопани на пчели. 

“За нас правилната формула е да застанеш зад продукта си и хората да ти имат доверие. Хората да са сигурни, че това, което получават, е качествено. По-бавно се случват така нещата, но така може да се гарантира качеството. Това доверие е много важно и се скъсява връзката”, коментира Богомила Пътова. 

Пътов е част и от кооператива "Плевенски мед", който води преговори за стъпване на френския пазар. В обединение участват над 60 производителя на мед от областта.