Елизабет Ламонд е един от многото производители на мед, които осъзнават колко важни са пчелите за земеделския свят. Насекомите тихо опрашват културите, като гарантират, че имаме постоянен запас от плодове, зеленчуци и дори кафе на зърна, които ни съживяват сутрин. И въпреки това пчелите по света са в беда. Ламонд живее на хиляди километри от България, но и там пчеларите се сблъскват със сходни проблеми. И тя като много други мечтае да живее в страна, в която правителството не разрешава вноса на тонове фалшифициран мед, научаваме от Farmers Weekly. 

Моята ферма с пчеларя Николай Киров

Южноафриканката таи силна любов към пчелите. Зад гърба си има години, посветени на корпоративната сфера, заминавайки се със стратегическо финансово планиране, но сега е решена да защити пчеларството и селското стопанство в своята страна. Ламонд изпитва нужда да провокира промяна. 

Като дете живеехме във Фалаборва и баща ми имаше няколко кошера с пчели. Неговите кошери бяха във фермата на баба ми и дядо ми в Бушбъкридж, здравословен район за хранене навремето. Следователно пчеларството винаги е било в моята ДНК, казва Ламонд.

Преди 17 години тя купува парче земя и създава голяма ферма за устойчиво земеделие. Така стартира собствен пчеларски бизнес и произвежда суров мед yoUBee Honey. Няколко години по-късно започва да провежда курсове по пчеларство в Йоханесбург. Елизабет активно обучава жените да бъдат пчелари в сектор, доминиран предимно от мъжете. Годините работа в корпоративната сфера, която също е доминирана от мъже, са я научили да избира правилно своите битки и да не приема мъжките възгледи и ценности за свои. Благодарна е на своите ментори, предимно мъже, които са споделили с нея опит, трупан с десетилетия. 

След като видят, че сте сериозни в това, което правите, може дори да започнат да ви молят за съвет, казва Ламонд. 

Днес Елизабет Ламонд е добре запозната с предизвикателствата пред индустрията и амбициозните пчелари. Част от тях включват началната цена на оборудването, кутиите за разплод, улов, предпазните средства и т.н. Следва наличието на пчелини. Липсата им се дължи на дезинформация или недостатъчно образование в публичното пространство. 

Хората не разбират характеристиките на африканската медоносна пчела. Те са или уплашени, или арогантни, което обикновено завършва с катастрофа, казва Ламонд. 

Липсата на образование също допринесе за моята мотивация да регистрирам официален орган, Свободната държавна пчеларска асоциация (FSBA), където хората с подобно на моете мислене могат да имат платформа, от която да работят, допълва тя. 

В FSBA искаме да създадем база данни с налични пчелини, безопасно място за вашата инвестиция. Целта е да се изброят ферми и малки стопанства, където собствениците са щастливи да настанят кошери с пчели, така че когато имаме пчелари, които искат да разширят дейността си, или любител в града, който се нуждае от място за двата си кошер, можем да помогнем със списък на пчелини в неговия или нейния район, казва още Елизабет. 

Нито един пчелар не може да поддържа жизнеспособен бизнес само в имота си. Пчелите могат да търсят храна в радиус до 3 километра и в зависимост от качеството и количеството на наличната храна може да се наложи да отидат по-далеч, поради което е особено важно да разберете каква храна е достъпна за вашите пчели. Моите пчелини са разпръснати в различни ферми, където имам споразумение с всеки фермер относно това, което получава в замяна на това, че ми предоставя място. Вие уважавате неговата ферма и операции, винаги го информирате денем или нощем, когато влизате в имотите му, казва Ламонд.

Нейната цел за бъдещето е да живее в Южна Африка, където само истински суров мед, произведен от Apis mellifera scutellata, африканската медоносна пчела, се продава на рафта на всеки търговец на дребно.

Искам да живея в страна, в която правителството не разрешава вноса на тонове фалшифициран мед, принуждавайки производителите на пчели да затворят вратите си, казва Ламонд. Тя се надява да помогне за превръщането на пчеларството в интегрирана част от селскостопанския сектор в Южна Африка.Вижте още:

Смущаващи кадри с подмор на пчели в Добричко

Пчелари: Заради цената на меда сме принудени да скъсим веригата на доставки

По Наредба 26: 4317 дребни производители правят директни доставки на храна