Психолог по професия, Светослав Макавеев от 15 години е сменил попрището си. Вместо да решава душевните проблеми на хората, се е отдал на комуникацията си с пчелите и не съжалява.
“Много по-добре се работи с пчели, отколкото с хора”, категоричен е Светослав, който стопанисва по два пчелина в градовете Койнаре и Искър, Плевенско, а от две години се е захванал и с подвижно пчеларство. Общо стопанството му наброява 700 кошера, които гледа основно сам заради липсата на подготвена работна ръка.
“Работната ръка е голям проблем, тъй като за този занаят трябва да имаш обучение, опит. Трудно може да се научи някакъв общ работник, но по време на кампанията по ваденето на мед ползват 1-2 помощника, които да ми помагат за общите задачи - слагане на магазини, правене на отводки и др.”, разказва Макавеев.
В подвижното пчеларство е относително млад, но успява да се справи с управлението на 13 платформи по 20 кошера. Трудност в тази посока е работата през нощта, тъй като пчелите трябва да бъдат местени от парцел на парцел именно в тъмните часове от денонощието.
Добруджанец стана най-проспериращ млад пчелар на България за 2024 г.
Признава, че земеделците все още не са стигнали до този етап, в който да признават работата на пчелите и пчеларите да получават заплащане за осигуреното опрашване на културите.
Разчита на разнообразяване на пчелните продукти, които предлага. Така през последните месеци добави крем-мед към асортимента си в няколко различни варианта. Освен това традиционно предлага по фермерски пазари и малки магазини мед, пчелен прашец, клеева тинктура, спрей за нос и гърло и др.
“Не използвам преработватели или търговци, защото е безсмислено. Ако продавам меда на едро, фалирам, това е истината. Разходите вече са големи. Аз преди 15 години стартирах на цени от 3,20 на кг, в момента е 3,60-4 лв./кг, а разходите са огромни”, казва Светослав Макавеев.
В момента продава различните разфасовки мед на цена от 10-15 лв./кг, като успява да покрие разходите си.
В плановете му са да затвори цикъла на производство и да включи в активите си и преработвателен цех, в който да успее да разшири гамата от предлагани продукти.

0 КОМЕНТАРА