През тази седмица новата реколта от рапица започна да се търгува на европейския фючърсен пазар със значителен плюс от 11 евро, достигайки 515 евро за тон. В същото време и ценовите сигнали от международните парични пазари вървят стръмно нагоре, съобщава Agrarheute.

Как Добруджа се превърна в Калифорния за чифликчията Петър Габе?

Експортните цени в Украйна - най-важният доставчик за европейския пазар, нараснаха със 100 евро в рамките на две седмици. Черните маслодайни семена бяха натоварени в експортните пристанища на Черно море на рекордно високата цена от 632 щатски долара (около 517 евро на тон). На германското пристанище за износ и търговия на едро в Хамбург рапицата беше котирана миналия петък по 560 евро на тон, макар и трудно търгувана. За подобни цени се съобщава и от каналите Mitteland (Швейцария) и Mannheim (Германия). Очакванията са цените там да се повишат още, пише германското издание.

Какви са причините за това?

Според анализаторите комплекс от фактори довежда до бързото нарастване на цените на рапицата, но основната причина е световния недостиг на рапица в този период на годината. Ситуацията в момента е такава, че никъде няма останали наличности. След лошата реколта през миналата година и бумът на износа през първата половина на сезона, световният пазар и складовете бяха почистени. Според изчисленията на USDA глобалните запаси от рапица са намалели почти наполовина само за две години. Появиха се и прогнози за поредна слаба рапична реколта в Европа, а може би и в Канада.

Следващата европейска реколта отново ще бъде слаба

Това твърдят анализатори. В някои европейски региони се съобщава за поражения върху рапицата, а Европейската агенция за мониторинг на културите (MARS) наскоро намали очакваните добиви. В началото на месеца комисията също коригира прогнозата си за реколта 2021 г. с около 300 000 тона надолу, достигайки до скромните 16,46 милиона тона.

Това означава, че европейските земеделски производители биха прибрали толкова малко рапица, колкото миналата година - 16,3 милиона тона.

Слабата европейска реколта довежда до необходимостта от засилен внос. Търсенето на европейците остава огромно и то на пазар, където други големи вносители като Китай и Япония искат да купуват големи количества рапица. Последицата от това - задържане на високите цени на рапицата. 

Световният пазар е празен - Канада купува в Украйна

За текущата година Комисията оценява европейския обем на вноса на най-малко 6 милиона тона (това е почти два пъти повече от германската реколта от 3,5 милиона тона), при общо европейско потребление от 23 милиона тона. Като се има предвид, че реколтата от рапица в ЕС отново се очаква да бъде много малка, тази огромна разлика вероятно ще продължи и по този начин ще поддържа цените на вътрешния пазар високи.

Само германските петролни заводи вече са закупили и внесли 930 000 тона рапица от трети страни през настоящия сезон - сочат статистическите данни на Комисията за вноса. По-голямата част от това идва от Украйна, където според анализатори едва ли има вече какво да се продава след също толкова слаба реколта. Засетите украински рапични площи за новата реколта са с около 10% по-малко в сравнение с предходната година, изчислява украинското министерство на земеделието.

Други големи доставчици за европейците през настоящия сезон бяха Канада и Австралия. Рапица дойде и от Русия. Но при най-големия износител в света - Канада, последната реколта беше сравнително малка и по-голямата част от изнасяното количество отдавна е продадено - предимно на Китай.

Анализаторите съобщават, че две пратки украинска рапица са били продадени на канадски дилъри през април. Това е изключително рядка и необичайна сделка, която ясно показва крайния недостиг на най-големия износител в света.

Въпреки лошата реколта, канадските фермери са продали повече рапица на износители през първите няколко месеца от пазарната година, отколкото през предходните години. Това се дължи на много високите цени - а именно почти 11 милиона тона, изчислява USDA. Сега едва ли има какво да се получи от канадските пристанища, съобщават търговци. Складовете зеят празни, а ще минат месеци преди следващата реколта.

За новата реколта канадското министерство на земеделието очаква разширяване на рапичните площи с около 300 000 хектара до 8,7 милиона хектара. Но канадските фермери споделят, че заради студа и сушата културата не пониква. Това обяснява и рязко нарастващите борсови цени за новата канадска реколта, които са подобни на тези в Европа.