През декември основният индекс на бизнес климата на пазара на земеделска техника в Европа утвърди тенденцията да върви нагоре след резкия спад, който бе регистриран от войната в Украйна насам. През настоящия месец той се повиши от 23 до 30 пункта при скала от -100 до +100, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

Спря негативната тенденция на пазара на агромашини

Подобрение на ситуацията има във всички сегменти. Очакванията за следващите поръчки - индикатор, който не влиза в съставянето на основния индекс на бизнес климата и който бе доминиращо отрицателен през последните месеци, най-накрая се подобриха.

Все още има сериозен проблем с доставките. Това се забелязва най-вече при тракторите и комбайните. Производителите в много други сегменти на индустрията изглеждат все по-способни да реализират своите поръчки.

Представителите на европейската индустрия гледат с увереност на 2023 година. Прогнозите за нея според участниците в допитването на CEMA са за ръст на оборота около 5%.

Според проучването очакваният загубен оборот от Източна Европа ще бъде повече от компенсиран от по-нататъшен растеж в останалия свят, особено в Океания и Южна Америка, както и в Северна Америка, Централна и Западна Европа.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Рекордно ниво на поръчки на земеделска техника

Високи цени и проблеми с доставките мъчат пазара на агротехника в Европа

Пазарът на земеделски машини е в очакване на ръст и през 2023 г.