Основният индекс за пазара на земеделски машини в Европа за пореден месец бележи ръст нагоре и за първи път е на позитивно ниво от средата на 2019 г. През октомври 2020 г. индексът е +8 при скала от – 100 до +100, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

Кой в Европа печели най-много на пазара на агромашини?

За почти всички сегменти бизнес климатът отчита ръст. Негативно изключение е регистрирано на пазара за градинско и комунално оборудване. Друг пазар, който в момента отчита по-слабо възстановяване и растеж, е този за машини за животновъдството. Там се забелязва лек спад след три доста добри предходни месеца.

През последните седмици CEMA отчита завръщане на поръчките от и извън ЕС. Те са се увеличили значително. Лошата новина идва от това, че в краткосрочна перспектива не се очаква да продължат да растат.

Трябва да се отбележи обаче, че бизнес климатът се съживява с различно темпо в Европа. Сред водещите страни, производители на земеделски машини, най-силно раздвижване на пазарните условия има само в Германия.

От пазарна гледна точка очакванията за последващо подобряване на ситуацията засягат само още няколко европейски държави. За Югоизточна Европа, Великобритания и Нидерландия прогнозите не са оптимистични.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Спад на новорегистрираните трактори в Европа

Позитивни настроения в търговците на агротехника за март

Сериозен ръст на пазара на трактори в Европа през 2017 г.