Бизнес климатът на пазара на земеделска техника в Европа продължава да се подобрява след като отчете позитивно ниво за първи път от средата на 2019 г.

Пазарът на агротехника се раздвижи още

През ноември 2020 г. индексът е +14 (в скала от -100 до +100). Този път ръстът се дължи главно на подобряване на текущото състояние на бизнеса. Същевременно само 15% от анкетираните изказват мнение, че в момента бизнесът им е в неблагоприятен период, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

Според проучването ограниченията, въведени заради COVID-19, сякаш вече не съществуват. В допълнение към това за следващите месеци е осигурено високо ниво на приходи. Обемът на поръчките е най-високият, някога регистриран през ноември. Повечето компании обаче не очакват допълнителен ръст на заявките от клиенти.

AgriTech Market 2021 идва! Включете се

Ако се направи разбивка по сегменти, има само две изключения с негативен бизнес климат: градинското оборудване и това за комунални нужди все още не са излезли от негативната зона от началото на тази година. Същото се отнася за оборудването за животновъдни ферми. При него след период на ръст последва спад.

На европейския пазар очакванията на анкетираните е, че оборотите няма да растат повече. За най-големите пазари – Франция, Германия и Италия, нивата са добри и стабилни. За Източна Европа, както и за Великобритания, очакванията са негативни.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Играчите на пазара на земеделски машини оптимистично гледат напред

Два вида техника издърпаха пазара на агромашини

Настроението на производителите на агромашини се подобрява