Не повече от 10% от плодовете и зеленчуците на пазара са български. Това заяви преди месец в интервю за Фермер.БГ, Цветан Цеков - Председател на експертния съвет по плодове и зеленчуци към Асоциация на земеделските производители в България ( АЗПБ ).

 

Думите му бяха потвърдени неколкократно от земеделският министър в Служебното правителство - проф.Иван Станков, който заяви още, че освен пазарната криза при зеленчуците и плодовете, над 60 % от месата и млякото също са внос.

 

Особено високи количества на пестициди са открити в чушки, круши и грозде, патладжани, тиквички и грейпфрути, произведени в Турция, съобщи наскоро  „Грийнпийс“. Сходен проблем е установен и при бамя и люти чушки от Индия и Тайланд. Наднормени нива на пестициди са открити и в марули от Белгия, Холандия и Италия. „Грийнпийс“ съветва европейските потребители като цяло да предпочитат плодове и зеленчуци, отгледани в ЕС, пред произведените в Турция или отвъд океана, съобщава сайтът на организацията.
 

Проверка на Фермер.БГ в първият ден от Великденските празници показва какви са цените на вносните и български зеленчуци и плодове. ( Можете да изпращате и ваши снимки с цени от пазарите на [email protected] )

 

цени на български зеленчуци - Април 2013

 

цена на български домат

 

 

 

 

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!