Федералната агенция по безопасност на храните в Белгия (FASFC) потвърди възникването на ново огнище на опасната инфекция син език - щам BTV8, по едрия рогат добитък в провинция Люксембург.
 
 
Агенцията е провела мащабни действия в региона, при което ветеринарните власти са открили заразени животни в общо четири ферми в околностите на Пализел. Освен това от FASFC настоятелно препоръчват на животновъдите да използват ваксина срещу син език.
 
Инфекцията навлезе в Европа преди няколко месеца, отбелязва Руската федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол. Заболяването е открито в няколко страни, като Франция, Германия и Кипър.
 
Фермерите във Великобритания бяха предупредени да повишат мерките срещу тази зараза, след като през декември миналата година две болни крави бяха внесени от Франция в Йоркшир.
 
 
Съществуват обаче някои затруднения с получаването на ваксини срещу син език за щамовете BTV4 и BTV8, тъй като търсенето в Европа рязко се увеличи, а вносителите и търговците не успяват така бързо да осигурят необходимите количества дози. 
 
Новото огнище в Белгия поставя под въпрос и участието на някои чуждестранни стопанства в международната изложба на едър рогат добитък в град Либрамонт, която ще се състои на 12 и 13 април. Причината е, че мястото е в непосредствена близост до инфектираните ферми.
 
Вирусът на синия език се предава чрез ухапвания от насекоми, като засяга едрия рогат добитък, овцете, козите и ламите. Инфекцията причинява намаляване на млеконадоя и може да стане причина за безплодие, като в най-тежките случаи води до смърт на животните.