Рекордна цена от 1 220 лв./дка е платена за имот от 300 дка в землището на община Родопи. Купувачът е известен български земеделски производител, който иска да разшири производството си на терена в Крумово.

 

Това съобщи кметът на общината Пламен Спасов, цитиран от Дарик радио. Община Родопи остава сред най-предпочитаните за купуване на имоти – както за земеделска земя, така и за къщи или вили, коментира още кметът. За съжаление в община Родопи почти не останаха терени, по-големи от 20 дка, на които може да се развива бизнес, допълни Пламен Спасов.

 

Като цяло пазарът на земеделски имоти в Южен централен район, в който попадат областите Пловдив и Пазарджик, се развива много добре. Има интерес предимно към наемането на земя, не толкова към купуването й, коментира пред Дарик председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

 

Цената на земята се движи между 350 и 550 – 600 лв./дка в зависимост от категорията на земята и близостта й до напоителни системи. Съществен фактор за по-ниската цена на земята обаче остава разпокъсаността й, допълни Петков.

 

Готвеният данък върху пустеещите земи, които в страната са общо около 4,5 млн. дка, би имал положителен ефект, защото ще накара собствениците им да направят нещо със собствеността си – да я вкарат в сеитбооборот, да я отдадат под аренда или в краен случай да я продадат, каза още Борислав Петков.

 

[news]

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!