След две години на спад, през 2017 г. световният пазар на средства за растителна защита (СРЗ) отчете ръст от 1,93% до 54,15 млрд. долара. Перспективите за 2018 г. са многообещаващи, заяви д-р Боб Фарклау, директор на AgriGlobe, Kleffmann Group, по време на Световното търговско събитие AgriBusiness Global Trade, провело се на 1 август тази година, информира agribusinessglobal.com.

Няколко дни заплаха за пчелите около Плевенско

Може да забележите позитивен ръст, което е доста многообещаващо и създава предпоставки за движение на пазара нагоре, каза Фарклау, допълвайки, че пазарът на семена, който миналата година нарасна с 6,3%, в значителна степен стимулира сливанията и поглъщанията, случващи се в отрасъла.

Фарклау отбеляза още, че ръст на пазара на СРЗ от 2,5-3% е реалистична картина за следващите 5 години.

Определени моменти оказват въздействие на динамиката. Например, експортните мита на Тръмп и влиянието им върху цените на суровините.

Целият силен ръст на соевите бобчета за предходните 18 месеца бе изяден за един час – с обявяването на митата понижението продължава. Ситуацията ще се разреши тогава, когато приключи търговската война, каза експертът.

По думите на Фарклау тъй като компаниите, които се занимават с изследвания и разработки, са се преориентирали от биотехнологии към иновации в областта на агрохимията, новите действащи вещества ще излязат на пазара след време, което означава, че са налице повече възможности за производителите на генерици.