Световният пазар на пресни плодове през последните 10 години се е увеличил с 40% - от 45 млн. тона до 63 млн. тона. В момента на всеки човек в света се падат около 120 кг плодове на годишна база, пише Fresh Plaza.

Родните зеленчуци продължават да губят пазари

Делът на Европейския съюз в износа на плодове постепенно намалява, а вносът расте. В Азия за последното десетилетие вносът и износът се е удвоил. Износът от африканските страни е скочил малко по-бързо от прогнозираното. В същото време ръстът на износа на пресни плодове от страните от Латинска Америка е бил по-бавен. 

Бананите възлизат на 30% от общото количество плодове на световния пазар. Значително е нараснал вносът им на пазара в САЩ, Русия и Китай. Постепенно се е забавило търсенето на ябълки, портокали, мандарини, грозде, ананас, пъпеши, круши, киви. Търсенето на грейпфрут е намаляло. 

Най-голяма изгода от увеличеното търсене на пресни плодове са извлекли Мексико, Тайланд и Перу. Те са изнасят авокадо и други екзотични плодове в Китай, Виетнам, САЩ и част от ЕС. Освен това Турция и Мароко са увеличили износа на цитрусови плодове в Русия и ЕС. Испания фактически вече е най-големият износител на пресни плодове от ЕС. На свой ред износът на пресни плодове от някои страни се е забавил. Към тях спада Нидерландия. За последните 10 години износът от страната се е увеличил само с 10%. САЩ са увеличили вноса със 77%. 

Към другите растящи пазари се отнасят Индия, Китай/Хонконг, Ирак и Саудитска Арабия. Увеличил се е вносът в Германия, Франция и Великобритания.