Големите търговски вериги в страната продължават да продават на потребителите предимно вносни плодове и зеленчуци, а рафтовете с родно производство селскостопански стоки са по-скоро изключение.

 

През последните месеци обаче се наблюдава и една нова тенденция, която чрез евтин търговски трик подлъгва потребителите да избират не българските, а вносните земеделски продукти. Това става лесно, на база пропуските в страни като България, където традиционни български производства не са патентовани като защитени географски означения. Така по щандовете се появяват етикети с надписи "Добруджански боб", с малки букви "произведено в Китай" ; Круши - наши, също произведени в Китай; Червени БГ чушки, произведени в Испания и т.н.

 

И докато българските зеленчукопроизводители и овощари се опитват да са конкурентни на западните си колеги, които освен, че получават по-големи субсидии, но и в някои страни плащат значително по-нисък ДДС, то търговските вериги продават скъпа агро-стока на потребителите, а родните фермери, често изхвърлят качествена продукция, която залежава по складовете, а може да бъде реализирана на многобройните потребители на много по-достъпни цени. Типичен пример е ситуацията с пазара на картофи, където разликата в цената между българските и чуждите картофи е над 120%.

 

В началото на пролетта в големите търговски вериги се продават зеленчуци и плодове предимно от Китай, Турция, Испания, Гърция, Чехия, Полша, Холандия, Унгария и др. Цената на турските моркови е в дипазона 0,99-1,49 лв./кг.; цената на салатните червени репички, които са от далечната Холандия се продават на 1,29 лв. за пликче с 5-6 репички; цената на килограм патладжани, произход Турция е 4,99 лв.; килограм черени картофи от Чехия се търгуват за 1,49 лв, а килограм пресни картфои от Испания се продават за 4,99 лв. Германските картофи, които присъстват на всички щандове на търговските вериги у нас пък, са на цени между 1,30 - 2,30 лв./кг.  Турските тиквички са на цена 2,99 лв./кг, а испанския карфиол е по 3,50 лв./кг. Полските ябълки са продават на 1,99 лв./килограм, италианските на 2,99 лв./кг, а гръцките ягоди са на цени от 5 до 8 лв./кг.

 

На фона на тази пазарна ситуация, преди дни в МЗХ стартира работа Бизнес научен съвет, на който Председател е министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков. Според него аграрните производства в България са слаби и трябва да бъдат подпомогнати допълнително. В момента България внася 90 % от плодовете и зеленчуците, които консумираме заяви новият аграрен министър. Съветът взе решение да се подготви и обща стратегия за развитието на земеделието до 2020 г. с ясни приоритети и цели. Времето на служебното правителство е много кратко и през месец май ние трябва да сме готови с нашите стратегии, за да ги предложим на новото правителство, каза министър Станков. Затова още в петък ще бъде проведено второто заседание на съвета, на което МЗХ ще представи анализ на състоянието на земеделието. Министър Станков, подчерта че Бизнес-научният съвет е иницииран от Президента на Република България Росен Плевналиев, който е възложил като основна задача поставянето на ново начало.

 

круши китайски

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!