На бизнесфорума InteliFresh се запознахме с много интересни земеделски производители – както с такива, които са в бранша от дълги години, така и с такива, които правят първите си стъпки. 

Швейцарски гигант идва да търгува с български плодове и зеленчуци

Дамян Вътев е и от двата типа, взети заедно. Още от 2007 г. той отглежда пшеница, царевица, слънчоглед, рапица, люцерна. Декарите със зърнено-житни и маслодайни култури са 9 хиляди. А преди пет години решава да се захване и с овощарство, по-конкретно сини сливи. 

Градините му са чисто нови, разположени на 300 дка в землището на село Дамяново, Севлиевско. В момента насажденията са в начална фаза на плододаване. 

„Първо, районът е специфичен, полупланински. Не всички площи са достатъчно подходящи за зърнопроизводство. Второ, нашият край има доста традиции в отглеждането на сливи. И трето, както е модерно да се казва, нека има диверсификация“, споделя Вътев.

На този етап той смята да продава сливите като суровина, като не омаловажава и възможностите за прясна консумация.

„Овощарството е ново за мен като дейност, макар че се занимавам с него вече 4–5 години. Към момента смятам да се придържам към това портфолио от продукти. Старая се да се запознавам с новости и възможности, да въвеждам иновативни практики“, казва производителят. 

Вътев има реализирани проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) основно за техника. В работата си се сблъсква с най-различни проблеми – административни, пазарни, климатични. 

„Няма лесно в края на краищата, но има изключително много примери в България, които са положителни и доказват, че с желание и упоритост нещата могат да се случват. Разбира се, може да бъде и по-добре, като се направят административни облекчения на доста процедури, които касаят земеделието“, коментира фермерът.

Той лично постоянно се интересува от новостите, пробва, експериментира. За него земеделието е преди всичко наука. Темата за кооперирането и взаимопомагането винаги са го вълнували.

„За жалост, българинът трудно се кооперира, но поне аз виждам все повече индикации като коментари на колеги. Започва да се говори повече и затова смятам, че е въпрос на време. Все пак трябва да се натрупа опит, история“, убеден е Дамян Вътев.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производител: Когато продукцията ти е хубава, пазарът сам те намира

Микеле Санторели: Изкупните цени се определят от външния пазар

Пазарите са там, но какво могат да предложат българските фермери