Екипи на пазарджишката полиция и жандармерията започват да патрулират в зоните на лозовите масиви в региона. Целта е да се предотвратят опитите за кражби и умишлени палежи, които бяха практика в предишните години.
 
 
Най-засилено е полицейското присъствие в градовете Септември, Белово и Ветрен и селата Бошуля, Виноградец, Карабунар, Миненкьово и Аканджиево, съобщава националното радио. Ще се извършват засилени проверки на местата за изкупуване на готовата продукция, както и на превозните средства и техните товари. Целта е да се създадат условия за нормално и безпроблемно прибиране на реколтата. Охраната на лозовите масиви ще продължи до края на гроздобера.
 
И тази година сортовете като Памид, Каберне, Мавруд и Шардоне запазват изкупна цена 0.80 лева за килограм.
Иначе ранните сортове грозде вече са прибрани в Мелнишко, тъй като има много оси, птици и диви прасета, които ги увреждат. Това каза Митко Манолев, винопроизводител от района.
 
„Всички ловджии казват, че няма прасета, а то е пълно с диви прасета. Всяка вечер те се хранят с грозде, тъй като няма друго по полето. Това е голям проблем за лозарите“, каза още Манолев, цитиран от Фокус. По думите му предстои брането на Широка Мелнишка, като това е може би най- късно зреещия сорт грозде. „Сега ще се започнат ранните червени сортове- Каберне, Мерло. Белите ранни сортове всички се събраха“, каза още Манолев.