Законопроект за изменение на Закона на Украйна „За защита на животните от жестокост" е бил внесен от група депутати. В него се предвижда забрана върху принудителното угояване на патици и гъски с цел производство на втлъстен черен дроб, съобщиха от сдружение КАЖИ. 

Отново птичи грип: Умъртвяват 72 хиляди птици

Очаква се парламентът на Украйна да гласува предложението между 16 и 19 юни. Предвижда се забраната да обхване и производството на деликатеса „фоа гра” (втлъстен гъши или патешки черен дроб). 

„Практиката се счита за жестоко отношение към животните и е позната у нас като „гушене”. България ще остане сред малкото страни, в които „гушенето” все още се практикува", заявяват от сдружение КАЖИ.

Практикуваното угояване на птиците е с цел втлъстяване и увеличаване на размера на черния дроб. За патиците той трябва да е достигнал тегло минимум 300 г, а за гъските - минимум 400 г. 

„Естественото им тегло е между 40 и 70 г. „Гушенето" причинява у птиците чернодробна стеатоза, съпътствана от силни болки и рязко влошаване на качеството на живот. Вносителите на законопроекта я наричат една от най-жестоките и болезнени практики в индустриалното животновъдство”, пишат в обръщението си от организацията за защита на животните

България е на второ място в Европейския съюз по производство на втлъстен черен дроб след Франция. У нас произвеждаме 2 800 т „фоа гра" ежегодно, показват цитирани от организацията данни.

Полученият деликатесен продукт е с висока цена, която го прави достъпен за ограничен брой потребители, коментират от „КАЖИ“.

Производството на „фоа гра" е забранено в повечето държави от Европейския съюз (ЕС), включително Германия, Италия, Полша, Чехия, Холандия, Швеция, Финландия, както и Израел, Турция, Индия и други. Към момента само 5 страни от ЕС го произвеждат: Франция, Белгия, Унгария, Испания и България.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво ни казахте: Съмнения за ефекта от парите за биосигурност

Лизингът на крави - бизнес за милиарди

Агроиновации: Цифровизацията се тества в реални млечни ферми