Ще въведем драконовски мерки за борба с Африканската чума по свинете (АЧС) във връзка с влошената епизоотична обстановка, подготвена е заповед за предстоящите действия.

Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Паскал Желязков на брифинг пред журналисти днес.

Чумата не подмина още една индустриална ферма

“На първо място забраняваме движението на всякакви прасета между свързаните предприятия, също така към кланици и други места, където имаме движение. Това ще продължи докато не се подобри моментното състояние на инфекцията в страната. В тази връзка ще бъдат предприети няколко неща”, коментира Желязков.

Още от утре, 10 януари, във всеки индустриален свинекомплекс с над 5 000 прасета ще бъде назначен официален ветеринарен лекар. 

“Задачата на специалистите ще бъде да осъществяват държавен контрол. Те ще следят как се изпълняват мерките за биосигурност, дали в съответния свинекомплекс има написани мерки за биосигурност и дали/как се спазват. Със заповедта разпореждам още вземане на проби от всички умрели свине от индустриалните ферми в страната. Ще се вземат проби от всички свине, които са се разболели в момента. С това се цели тотален контрол на заболяването в индустриалните ферми”, обясни изп.директор на БАБХ.

По думите му контролът на домашните свине, тип “заден двор”, също ще продължи. Заедно с това започва и по-засилен контрол на кланиците. 

Заповед: Земеделци и берачи да стоят поне 48 часа далече от свине

“Кланиците, които колят свине ще бъдат изчистени и дезинфекцирани напълно. Същото предстои и за транспортните средства, които превозват животни”, добави Желязков.

Освен новите мерки за контрол, експертът коментира и възникналите нови огнища на АЧС в индустриални ферми и лични стопанства.

“На 3 януари беше поставена диагноза АЧС в индустриален свинекомплекс в Никола Козлево. Епизоотичното проучване продължава и към момента, за да установим откога е инфекцията и как е влязла в свинекомпелксите. След започване на това проучване и вземане на проби, се установи, че има АЧС и във фермата в Брестак, откъдето тръгват прасетата за угояване в Никола Козлево”, обяви той.

Желязков подчерта, че във свинекомплекса в Брестак ще бъдат унищожени максимум 5000 свине-майки и нерези, и 35 000 малки прасенца.

Освен това има още няколко случая при домашните свине. 

“Един от тях е в село Веселиново, засегнати са Източнобалкански свине. Сами може да се досетите, че тези прасета няма как да бъдат опазени от АЧС, тъй като те живеят почти в непосредствен контакт с дивите свине. Следващите две огнища са в малка, семейна ферма в Габровско и две прасета в Сливенско”, каза Желязков.

Малко по-различна е обаче обстановката с дивите свине.

“Към момента са изследвани около 740 диви свине, от които 70 са инфектирани. Това означава 10% от постъпилите към момента проби. Това са данни за два дни. Не знам през целия период на улов колко са постъпилите проби и колко са положителни. Виждате, че процентът на инфектираните прасета нараства. Ние ще се опитаме да направим анализ защо това е така и каква е причината”, заключи експертът.

Следете темата ТУК.