Туристи сигнализираха властите за нов шокиращ случай на пасищни коне, които мръзнат в сурови планински условия на около 1500 метра надморска височина в Стара планина.
 
 
Случаят стана известен от публикация на Организацията за защита на животните „Четири лапи“ във Фейсбук. 
 
„Получихме вече няколко съобщения за бедстващи коне в района на хижа Паскал, община Пирдоп. Подавайте сигнали до Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - София на телефон: 02/858 89 68 или email: RVS_23@nvms.government.bg, както и до районната прокуратура в Пирдоп: 07181/5295 email: rp_pirdop@prb.bg“, написа „Четири лапи“.
 
Организацията цитира туристка очевидец. В събота група планинари, сред които е и Мария Дамянова, се натъкват на шокираща гледка. 
 
„20.01.2019 г. - По пътя от хижа Паскал нагоре към билото. Виелица, мъгла! И неочаквана среща! Кончета! Стоят там обледенени, неподвижни, замръзнали! Защо ли са там,кой ги е оставил? Какво ли ги чака?“, споделя Мария Дамянова.
 
Според нея над 30 коне са изоставени на произвола на съдбата в тежки зимни условия. Подаден е сигнал и до полицията, но изпратените оттам екипи не са успели да открият стадото.
 
 

Новият случай на изоставени коне събра десетки възмутени коментари в социалната мрежа. 

 
„Пак ли бе?! Ами спрете им парите от еврофондовете, че да спрат да мъчат животните тези „стопани“!!! То не виждало кон на живо ама фермер се пише!“, гласи един от тях. Друг коментира: „Бай Ганьо и еврофондовете... Горките животни!"
 
Стадо пасищни коне беше открито в тежки зимни условия и в края на март миналата година под връх Руен в Осоговската планина. Някои от животните тогава загинаха от глад и студ. Проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нарушения в отглеждането им, въпреки че за всеки пасищен кон стопанинът е трябвало да получи по 140 евро субсидии.
 
Ветеринарните власти по принцип са наясно с проблема и преди месец БАБХ обяви, че започва проверки на всички животновъдни обекти – пасища, в които се отглеждат селскостопански животни.
 
„Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев надзорът се засилва с цел проследимост и контрол на животновъдните обекти – пасище в страната, в това число установяване на хуманно отношение към животните и здравен статус, осигуряване на условия за отглеждане на животните, превенция на заболявания и отчитане на броя и вида на животните. Действията на инспекторите ще започват в края на този месец и ще продължат до 8 март 2019 г.“, съобщи Агенцията по храните.
 
След подадените сигнали конете на пътя за хижа „Паскал“ са били прибрани от стопанина им, съобщи днес Областната дирекция на МВР – София, цитирана от Агенция „Фокус“. Материалите по случая на докладвани в Районната прокуратура.