Колеги, знаете ли как е регламентирана пашата в ожънати ливади и стърнищата от слънчоглед, царевица и житни култури? Може или е забранено? Не е ли време да се регламентира? Или като в Дивия запад да се гърмим, тровим, палим, бием по нивите…

Кризата с торовете

С тези думи в социалните мрежи животновъдът от Ловешко Пламен Якимов породи вълна от коментари. А ние знаем, че той е доста добре запознат със законите и неговите въпроси са по-скоро реторични…

„С този пост искам да събудя и животновъди, и зърнопроизводители. Има власти, плащаме данъци и е хубаво да ги безпокоим. Имаме си проблеми помежду си и институциите са тези, които да ги решават. Да създадат ред, а не ние да се саморазправяме по нивите“, коментира Якимов за Агри.БГ.

Законът за опазване на селскостопанското имущество регламентира как се оценяват нанесени щети върху нива при установяване на животни в нея. Подава се сигнал, назначава се комисия и се оценяват щетите, които се заплащат. Не се прави разлика обаче между ожъната и неожъната нива. 

„В момента не е забранена пашата в ожънатите ниви. По никакъв начин не е упоменато в закона. Там пише за причинени щети. Някои колеги казват, че като пасат много животни на тясно място, го газят и в кално време правят дупки. След това е по-трудно да се работи. Да, това са щети, които също могат да се оценят“, казва Якимов, който преди да стане животновъд е бил само земеделец и е бил и от другата страна на спора.

Друга причина, поради която зърнопроизводители не искат да допускат животни в ожънатите ниви, са екскрементите, които водят до заплевяване. 

„Но вятърът също им заплевява площите, при това с многократно по-голяма сила. Това са дребни заяждания“, категоричен е Якимов.

Вариант е площите да се оградят и обозначат, но когато нивата ти е над 500-1000 дка е малко трудно. Друг вариант е да се ползват частни охранители. Но по-често се разиграва следният сценарий – зърнопроизводител слага купчинки с амониева силитра, които някои по-гладни животни ядат като зоб и се тровят. Животновъдът след това отива и си отмъщава, като пали нивата. Често се стига и до бой, което не вещае нищо добро.

„Законът си е работещ към момента, но никой не го ползва. А то си има ред – когато зърнопроизводителят е недоволен, нека да подаде жалба и да се оцени каква е щетата – колко е заплевено от екскрементите и колко е газено. Но никой не го прави, защо?“, пита пак реторично животновъдът от Ловешко.