Тази година тютюнът от едролистната сортова група „Бърлей“ започна да се изкупува по 3.30–3.40 лв./кг. Миналата година цената му беше 3,05 лв./кг, коментира Цветан Филев от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ-2010), за БНР.

Тютюневите изделия – с нова маркировка

Тютюнопроизводители от общините Тутракан и Дулово вече продадоха първите си количества от новата реколта. Изкупните цени са с 10–15% по-високи спрямо година по-рано. 

По думите на Филев това се дължи на факта, че качеството на продукцията е с две идеи по-добро от миналогодишното. А в основата на тази качествена суровина са благоприятните климатични условия.

„Това означава по-добро и адекватно окачествяване на тютюневата суровина и по-добри изкупни цени в сравнение с предходната стопанска година,“ убеден е той.

Цветан Филев призова тютюнопроизводителите да бъдат внимателни на изкупните пунктове – да следят както при тегленето на тютюна, така и при окачествяването му, за да защитят труда си.

„От конкуренцията между търговските оператори, която ще се получи заради по-малките количества, и на фона на по-доброто качество – тази ситуация работи в полза на българските тютюнопроизводители,“ обясни той.

Специално в Североизточна България произведеният тютюн от четирите сортови групи се очаква да достигне около 2000 тона, което е 20% от общото количество в цялата страна.

Филев припомни, че фирмите, които имат сключени договори със стопани от този регион, са девет. По закон търговците са задължени да преведат парите на производителите до 30 дни от закупуване на тяхната продукция.