Животновъдът и бизнесмен Цанко Цанев преди година откри първия магазин по Наредба 26 за директни продажби на продукти от животински произход в бившите хали на Горна Оряховица. Как се развива магазинът и търсени ли са българските месо и мляко от потребителите, разказва Цанев пред Фермер.БГ:

 

Г-н Цанев, една година след като стартира дейността си, как се развива първия хипермаркет по Наредба 26 само с родни агро стоки?
През тази една година мисля, че магазинът се развива много добре. Много по-добре от очакванията ми. Магазинът беше създаден по моя инициатива и се възползвах от Наредба 26, защото имам много разширено животновъдство – отглеждам птици, свине, телета и крави. Исках да направя нещо малък магазин, нещо като шоурум на бизнеса си. Нямах намерение да се боря с веригите, нито пък да е много печеливш. Но когато започна да работи, се оказа, че е много печелившо перо и се развива много добре.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:Тоест качественото родно месо и мляко се търси от потребителите?
Да, определено се търси и има интерес дори и в малък град като Горна Оряховица. Хората са ценители на прясното и качествено месо. Освен това в кравефермата се произвежда прясно и кисело мляко, което пристига тук и се продава. Прасетата от свинефермата се карат в лицензирани кланици, където се колят. Доставят се тук и се разфасоват пред очите на клиентите. Така всеки може да си избере коя част от месото да си купи. Рибата поръчвам от колеги, които отглеждат в село Николаево. Зеленчуците са от производители от селата край Горна Оряховица – Върбица, Поликраище, Писарево. Фермерите и производителите, с които работя, са много доволни. 
[news]

Това ли е успешният модел за реализация на българските фермери?
Българските фермери непремнно трябва да създадат такива магазини. По малките трябва да се обединят и да направят своите инвестиции, макар че без помощта на държавата и на ЕС, за тях това ще е по-трудно. Но директните продажби определено имат успех, защото хората оценяват качеството на продукцията която се предлага директно от производителя без тя да минава през големите преработвателни предприятия, без да се обработва с каквито и да е консерванти...

 

Продаваните в Халите месо, колбаси и мляко са от фермите ви. Колко животни общо се отглеждат в тях?
Във фермата ми в Поликраище отглеждаме около 1 100 глави говеда – телета, юници и крави за мляко. Свинефермата е в Писарево, където отглеждаме около 3 000 прасета. Тези дни откривам нов свинекомплекс за още 6 000 прасета. В село Върбица имам птицекомплекс за 85 000 до 100 000 бройлера. Ветеринарните ми лекари управляват целия процес по телефоните си.

 

Как се справяте с конкуренцията на големите търговски вериги и със заливащите пазара ни европейски продукти?
С качество и с традиционните продукти, които предлагам в магазина. Аз мисля, че не съм им конкурент нито пък те за мен са. Моята политика е съвсем различна от тяхната.

Предвиждате ли да разширите дейността си и да направите, например първата верига за селскостопански стоки - родно производство?
Имам такива намерения. Може би няма да се случат през 2015-та, а малко по-нататък. Имам намерение да направя такъв магазин и във Велико Търново. Водя преговори с Общинския съвет, с кмета. Говорил съм и с кмета на Лясковец. В Русе имаме инициатива да разработим градските хали, но все още сме на етап идея.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!