Прецизно, високотехнологично и изцяло цифровизирано – това е земеделието на бъдещето. Това е идеята, в която вярват организаторите на първия в България АгроХакатон. Това е и визията, която представиха, облечена в проекти и идеи, над 60 IT специалисти по време на събитието, което се проведе в първата академия за прецизно земеделие у нас – НИК Академи.

Вижте всички новини от Хакатона ТУК


“НИК Академи скоро ще направи две години, тъй като стартирахме в края на 2017 г. Ние искаме точно с такъв тип събития да го направим мястото, в което се срещат хора, разменящи идеи от една страна. А от друга – да се научават нови неща”, каза Калоян Куманов, съдружник и управител на НИК.


„За мен НИК Академи се превръща в дигиталния център на българското земеделие. Мястото е уникално с това, че на една и съща площ имаме възможност за демонстрации и за тестване на технологии, а същестевременно на няколко метра от нас са полетата, където тези технологии реално се използват. Това прави Академията наистина уникално място“, добави от своя страна Свилен Костов, специалист по прецизно земеделие.


И това е факт, няма по-добро място за провеждане на първия по рода си AgriTechHack, който продължи два дни. Основната цел на събитието беше една – програмистите да разработят и представят идея или цялостни решения, които да са в полза на земеделските производители в страната. 

 


„Смятаме, че точно с такъв ти инициативи и събития, ние вдигаме шум, който шум дава знак на повече хора, че се случват неща и че ние не сме само консуматорски сектор на технологии, които идват от САЩ или от Европа, а има неща, които създаваме тук“, продължи Куманов.


„Да, пък и очаквам от тях да представят съвсем нови решения или иновативни идеи – нещо, което не е срещано до момента“, каза Свилен Костов.


„Моето лично впечатление от Хакатона е дълбоко удовлетворение от това, което се случва като Хакатон, като за първо събитие. Хакатонът е нещо, което се практикува в повечето страни-членки, особено в Холандия. 


Друг е въпросът, че това е само началото и аз лично за себе си вече знак къде и какво може да бъде подобрено. И вече да имаме наистина български Хакатон, който да отговаря на нуждите на нашите хора – както на IT специалистите, така и на потребителите, фермерите и хранително-вкусовата промишленост“, обясни Светлана Боянова, основател на AgroHub.BG.


По време на събитието, програмистите трябваше да сформират своите екипи, да се срещнат с ментори и да обсъдят своите проекти. Един от членовете на журито в Хакатона беше Светлин Наков, основател на СофтУни.


„АгроХакатонът ми привлече вниманието, тъй като аз винаги съм вярвал, че ролята на IT технологиите е спомагателна и тя е инструмент за развитието на индустриите на нашия живот. Тъй като IT индустрията сама по себе си порасна, там вече има много ноу-хау, има много специалисти, има фирми с над 1000 души, където е натрупан един интелектуален капацитет. В последните години България лека полека се измества от това да бъдем просто кодонабивачи по поръчка, към това да правим собствени продукти, собствени иновации – нещо, което тук да си измислим нещата и тук да се реализират, което в миналото беше по-слабо застъпено.


За щастие държавата почва да узрява и това го виждаме навсякъде. Аз съм много радостен да бъда тук и да видя, че и проектите са смислени. Имаше за пчели, за наблюдение на посевите, проекти за анализ на данни със съвременни инструменти, имаше и проекти за трасиране на произхода на продуктите. Така че аз съм обнадежден и приканвам двете индустрии да си подадат ръка“, смята Светлин Наков, основател на СофтУни.

 


Не липсваха и експерти от чужбина. Жига Древ е съосновател на приложение за проследяване на пътя на местните храни от фермата до трапезата на потребителите. Той също даде важни насоки на младите разработчици.


„Намирам Хакатона за нещо доста насърчаващо. Ако погледна назад към момента, в който решихме да създадем приложението, в Словения не се провеждаха никакви Хакатони в агросектора. Поради тази причина ние допуснахме грешки. Страхотно е да видиш Хакатон в България, посветен на агросектора, който участва и дори насърчава развитието на идеи за по-технологичен и дигитален агросектор. Тук са се събрали много експерти, ментори, които дават съвети на всички участници за евентуални грешки, които могат да допуснат. Това е от голямо значение!“, обясни Жига Древ, съосновател на приложение за проследите пътя на местни храни.


В хакерския маратон ръка подадоха и опитни експерти от Холандия – страна с богат опит при провеждането на такива събития.


„Изключително изненадан съм от професионализма на експертите, стоящи зад първия АгроХакатон в България. Също така и от ентусиазма затова да непрестанно да се развивате и да внедрявате повече хайтек технологии в земеделското производство. Ние също сме добри в това и сме отворени към сътрудничество между нашите две страни“, разказа Arie Veldhuizen, съветник по земеделските въпроси към Посолството на Кралство Нидерландия.


Едва след срещи с менторите и обсъждането на проектите, започна най-вълнуващата част на Хакатона – 28 часа часа програмиране по четири различни теми – „Технологии в пчеларството“, „Интернет на нещата“, „Изкуствен интелект“ и „Обработка на данните“.


„Хубаво е да има места и събития, където младите хора, които имат нещо в главата, свързано с модерните технологии, да могат да се срещнат с истински проблеми и съответно да приложат истински решения. Според мен това е един много полезен формат, тъй като целта тук е да се реши даден проблем и това прави Хакатона смислен и за двете страни на уравнението“, каза Сергей Петров, ментор в Хакатона.


По-късно в рамките на втория ден, програмистите представиха проектите си. За големите награди, с общ награден фонд в размер на 22 000 лева, се бориха 10 проекта. Голямата награда обаче беше само една – 15 000 лева, осигурени от европейския проект по програма „Хоризонт 2020“ SmartAgriHubs, чрез местния цифров иновационен хъб AgroHub.BG.


„Хъбът трябва да може да намира финансиране на хубави идеи, свързани с цифрови иновации. Това е и което правим в този Хакатон. Всъщност паричните първа и втора награда са доставени от SmartAgriHubs проекта, но реално ще бъдат предоставени от българския хъб на спечелилите участници. Това е и идеята, все повече хора и на европейско ниво да си сътрудничат, да обменят знания, да показват добри практики, които да могат да се прилагат в други държави членки. Те им казват Flag Innovation Experiments, което означава да развеем един добър експеримент, който да може да се тества и в други страни-членки. За мен участието на България чрез AgroHub.BG в такива европейски мащабни проекти само може да помага на българските земеделски стопани и на българската хранителна индустрия да стават все по-добри“, допълни Светлана Боянова.


В края на втория ден от хакерския маротан стана ясен и големият победител на първия по рода си AgriTechHack. Първа награда спечели екипът на ONE – двамата братя Александър и Борис Брестнички.


Техният идеен проект представлява уеб базирана платформа с таргет мобилно приложение за проследяване на произхода и качеството на храните, включително и техните съставки. Той ще използва елементи на Big Data технологията, автоматизация и предвижда за в бъдеще Blockchain валидация.


АгроХакатонът приключи, но определено това е само началото на дългия път, който българското земеделие трябва да извърви към бъдещето за по-модерно, по-прецизно и по-дигитално земеделие.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg