Вече са налице и първите продажби на пшеница през новата година. Търговията започва при много ниски цени, на равнища по-ниски от средните за миналата година.Хлебната пшеница се търгува в момента на цени от около 200-210 лева. Преди Нова година те се движеха в интервала 170-175 лева за тон. Цената на фуражната пшеница е около 185 лева за тон. При царевицата цените се движат около 180 -200 лева, като се отчита по-слабата реколта.
 
През 2008 година пшеницата се е търгувала за 480- 500 лева за тон. Максимумът за миналата година е бил между 520-530 лева за тон. Царевицата се е търгувала за 350-400 лева за тон, а слънчогледът – 1100 лева за тон, което е било рекордна стойност. В момента цените за търговия със слънчоглед се движат между 350 и 380 лева за тон, като последната цифра е доста оптимистична, коментира говорителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Орлин Панев.
 
 На вътрешния пазар основните купувачи са хлебопроизводители, но сделки почти няма, заяви Панев. На външния пазар търговски сделки се извършват. Затова свидетелстват корабите, които се товарят на пристанищата у нас. Има информация за сделки с Румъния. По думите на Панев има раздвижване и на международните борси за търговия със зърнени култури. Наблюдава се покачване на изкупните цени с около 25 евро за тон при хлебната и фуражна пшеница и маслодайните култури.
 
По отношение на съхранението на зърнените култури в региона проблем няма, съобщи Панев. Проблеми са възможни при съхранението на слънчогледа. Маслената култура изисква добра проветривост в складовете, за да се предотврати окисляването на слънчогледа и влошаване на качеството му. Местните производители са с добър опит и не биха допуснали влошаване на качеството на своята продукция, коментира говорителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Сериозен проблем в момента за земеделските производители в областта са торовете, съобщи Панев. Заради нарушените доставки на газ е спряно родното производство на тор. Това налага внос евентуално от Румъния, Украйна и Грузия, което ще струва по-скъпо на земеделците.
 
В средата на ноември е внесена Египетска урея на цена от 800 лева за тон и сега е кампанията за нейното използване в селското стопанство. С амониевия нитрат може да се почака до средата или края на февруари, когато торовите заводи в страната може да възстановят производство и земеделците ще имат възможността да се снабдят с торове на по-приемливи цени.
 
Източник: Агенция "Фокус"