Първите консултации за създаването на Агенция за земята са направени, съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. „Ползвахме опита на Германия, Франция, Унгария и Дания. В четвъртък проведохме последно заседание със датския и германския съветници в министерството. Проектът е почти готов и в началото на януари ще го представим в Комисията по земеделие и храни. Министерството на земеделието и храните е инициатор за създаването на Агенция по горите, но процедурно проектът трябва да бъде одобрен от Комисията, за да може да влезе в пленарна зала като проектозакон“, съобщи министър Димитър Греков.

 

По думите му френската Агенция за земята САФЕР има на 50-годишен опит и най-добрите й практики са свързани със силно ограничителните мерки във връзка със закупуването на земя. Министър Греков посочи, че сред тези мерки е изискването когато някой купува земя, той да има знания в аграрната сфера, както и задължението към купувача на земя (чужденец) поне 3 години преди това да е наемал земя в страната, в която иска да купува. Сред мерките, регламентирани от САФЕР, е изискването купувачът на земеделска земя да подпише договор за спазването на добрите земеделски практики, което означава за ползва, а не да експлоатира земята.

 

Една от ристрикциите е в задължението предлаганата за продажба земя да бъде обявявана в Агенцията, където купувачите като в единна база данни могат да получават информация за предлаганата за продажба земя. Ограничителни мерки по отношение на сделките със земеделска земя има и в унгарската Агенция за земята. В повечето от страните с богат опит предимство при закупуване на земеделска земя имат самите производители.

 

В Германия, например, има изискване към купувачите на земеделска земя да са били фермери в страната, в която искат да купуват. Министър Греков подчерта, че в тези страни определено становището на фермерите е в посока на комасиране на земеделската земя. Според Греков такъв подход ще реши един много сериозен за България проблем – този с „белите петна“. От МЗХ заявиха, че за да заработи реално Агенцията за земята трябва да бъдат направени и съответни законодателни промени.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!