Топлата зима дава по-големи шансове на първите агнета, които обикновено се раждат в края на декември, смятат животновъди.

Как честотата на хранене подобрява здравето на кравите?

Това според тях е така, защото за около една четвърт от смъртните случаи при новородените агнета причината е хипотермията.

„Вече имам няколко майки, които дават признаци на скорошно раждане и затова обикалям честичко вечер около тях. Сега, когато температурите са високи обаче, не го правя толкова често, колкото миналата зима, когато по това време вече беше много студено“, обясни Димитър Иванов, който отглежда стадо от 60 овце.

Той смята, че при раждането на агнетата трябва да се внимава, защото високата смъртност е сериозна щета за животновъдите.

Според статистиката над 80% при месодайното отглеждане на овце и над половината приходи при млекодайното зависят от добре организирания родилен процес и от броя на живите агънца.

В този период е добре да се огледа стадото и да се маркират поне няколко животни, които може да бъдат приемни майки. Когато те започнат да раждат, е препоръчително процесът да се наблюдава и да се събере част от околоплодната течност. Тя би била полезна при припознаването на осиновявано агне.

„После е по-лесно и за животното, и за животновъда. Достатъчно е с тази течност да се намаже новороденото, което майката трябва да приеме и да го кърми. Не приемам вариантите за връзване на овцата, дърпане, мазане с ракия или каквито и да било не хуманни методи, за които съм чувал и дори съм виждал с очите си. Това е стрес и за животното, и за стопанина“, каза Димитър Иванов.

Все пак стопаните не бива да разчитат на топлото време сега, тъй като прогнозата за времето е, че то рязко ще се промени още следващата седмица и тогава ще са факт първите отрицателни температури.

Повечето агънца обичайно ще започнат да се раждат през януари, когато се очаква термометрите да отчитат температури под нулата. 

Предварителната подготовка на стопаните би помогнала да се избегне смъртност поради хипотермия на новородените в основния етап от родилния процес в овце и козе фермите.