С постановление държавата задължи големите търговски вериги да предлагат местни стоки от български производители в магазинната си мрежа. 

Постановлението: Какви са задълженията на веригите за продажба на местни стоки?

Кризисната мярка има за цел да намали негативния ефект от кризата върху родното производство и да помогне за преодоляването на трудностите при неговата реализация на пазара.

Мирослав Черников, който ръководи организация на производители на плодове у нас, сподели пред Агри.БГ, че очакванията в бранша са това да се приеме като трайна политика, каквато има в много други страни.

Мирослав Черников:Ако ние решим да продаваме в Гърция череши или краставици например, това ще е невъзможно. Така стоят нещата и в Румъния. Ние сме големи производители - ако не работим и на външния пазар, ще ни бъде много трудно.Там една верига продава квотите на точно определена тяхна фирма и тази фирма вече си избира откъде да купува." 

Непрекъснато правим срещи с веригите в други страни, но те казват: „докатото не свърши нашата продукция, няма да изкупуваме вашата“. В България досега не е било така. Надяваме се това да се промени.

"Това, което се случва сега, сме го изисквали всяка година от министерството и сме имали толкова много срещи с веригите. Те винаги са били много недостъпни", споделя Черников.

МЗХГ: Подкрепата за „Плодове и зеленчуци“, събрана на едно място

Земеделският представител изрази надежди, че сегашната политика ще даде възможност на повече производители да стигнат до пазара, но признава, че голямото предизвикателство ще е за малките.

Мирослав Черников: „Изготвихме списък на хората в цялата страна, които могат да заготвят, да пакетират и да охлаждат продукция. Дадохме го на министерството и той беше препратен от тях към веригите. Веригите не могат да купуват стока директно от градините. Те трябва да я получат заготвена, пакетирана, охладена.

Нашата организация е със стопанска цел и можем да заготвяме и предлагаме стока на магазините. Вече получаваме запитвания от веригите с какво разполагаме и каква стока евентуално можем да им предложим. Още сме на това ниво в преговорите.“

В момента текат преговори за това, как точно ще се изкупува и доставя стоката. От бранша споделиха, че предстои работна среща със Земеделското министерство по въпроса.

Може би до две седмици ще започне процеса по настаняването на българска стока в супермаркетите. 

Фермерски храни: Бързи плащания от веригите в срок до 14 дни

Идеята е на регионално ниво да се изкупува местна стока - в радиус до 200 км. С постановлението на Министерски съвет се въвежда санкция от 15 000 лв. до 25 000 лв. за търговците, които не спазват задълженията.

Мирослав Черников: "Такава е идеята, но проблемът е, че повечето от големите вериги имат складова база, която се намира в София. Това като разстояние от Силистра е на 450 км, а не на 200 км. Приемането на стоката става в тези складове. Как ще се получи това, не знам."

От бранша са убедени, че българският потребител, когато види родното производство в магазина, винаги ще предпочете да си купи него, а не турското, албанското, гръцкото и т.н.

"Ние, земеделците, сме оптимисти, иначе няма да я работим тази работа. Всяка година се изправяме пред предизвикателства и се борим с непредвидени ситуации", каза за финал Черников.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер: Расте интересът към нашите млечни продукти

Производител: Нужна ни е добра реклама, за да се пласираме на пазара

Червен бутон „Българско производство“ на сайта на министерството