В средата на юли ръководителят на Националната агенция за санитарен и ветеринарен контрол и безопасност на хранителните продукти заяви в интервю, че Румъния представлява „остров на епидемиологическа безопасност“, тъй като засега не е регистриран нито един случай на заразяване с африканска чума по свинете, пише kazakh-zerno.kz.

63 огнища на опасни болести в света

Тези изводи обаче са били преждевременни, тъй като вече е налице първото огнище на заболяването в северната ни съседка.

Съгласно официалните данни единичният случай е регистриран на 27 юли в частна ферма в северозападната част на страната, провинция Сату-Маре. Районът граничи с Унгария и Украйна.

По данни на ветеринарната служба на Румъния в стопанството е имало 4 домашни свине, една от които е починала, а другите са унищожени.

Районът Сату-Маре се намира в гъста гориста местност с достатъчно висока плътност на дивите свине. Свиневъдството е традиционен поминък и всички тези факти провокират допълнителни рискове за възникването на други огнища на африканска чума по свинете.

Има още няколко държави, в които към този момент са регистрирани случаи на заболяването – Полша, Латвия, Литва, Естония и Чехия. В две от тях епизоотическата ситуация е определена като ендемична, която не се поддава на контрол.