Продължителното засушаване през есента и зимата е довело до загубата на повече от 50 000 декара рапица в страната, показват данни на земеделското министерство по оценки в края на март.
 
 
Площите, засети с рапица през стопанската 2018/2019 г. са 1 690 591 декара. Пропадналите посеви засега се оценяват на 50 131 декара или 3% от засетите. Зърнената маслодайна култура е най-потърпевша от неблагоприятните климатични условия, като площите за реколтиране при нея са спаднали на годишна база с 10%. 
 
Все още няма оценки за пропаднали посеви от пшеница. Данните показват силна загриженост на стопаните да получат добра реколта, въпреки засушаването и силните пролетни студове.
 
 
„В сравнение със същия период на миналата година се наблюдава съществено увеличен дял на площите с есенници, които са подхранени с азотни торове и третирани с хербициди“, коментират експертите на министерството.
 
Техните наблюдения показват, че сеитбата на пролетните култури продължава да се движи със значително по-бързи темпове спрямо миналата година. Към края на март засетите площи с наблюдаваните пролетници са няколко пъти повече от отчетените по същото време на миналата година.